Dřevařský obr Less je na prodej, kolem už krouží Babiš

Karel Toman
13. 4. 2012 19:05
V neveřejné soutěži se prodává až 100 % firmy, tvrdí důvěrný dokument Banky Patria
Foto: ČTK

Bohdaneč - Společnost Less - největší tuzemská lesnická firma a zároveň největší smluvní partner státního podniku Lesy České republiky - je na prodej.

Vyplývá to z dokumentu banky Patria, z něhož citoval deník Insider.

"Patria Corporate Finance byla zplnomocněna majitelem akciové společnosti Less, aby zorganizovala neveřejnou soutěž k nalezení investora, který by nabyl až 100% podíl ve společnosti," stojí v anglicky psaném dokumentu z letošního 23. března.

Podle Insideru je prodej Lessu pro tuzemský dřevařský sektor zřejmě událostí roku.

Patria: Ptáte se jen pro formu

Pravost dokumentu redakci potvrdila sama banka. "Vzhledem k tomu, že tam je velký modrý pruh a na něm je napsáno Patria, tak si myslím, že se mě ptáte už jenom tak pro formu," řekl předseda představenstva Patria Corporate Finance Petr Kováč.

Existenci dokumentu potvrdil nepřímo také Majitel společnosti Less Jan Mičánek. "Jak se vám to dostalo do rukou? Na tom dokumentu je nahoře napsáno důvěrné. Víte co to znamená? Je to určeno investorům, kteří chtějí do firmy investovat, nebo ne," řekl. Pak ale dodal: "Popírám jeho pravost, protože ho nemůžete mít."

Ještě vloni na podzim vypadalo všechno na první pohled dobře. Less&Forest  ze skupiny Less se totiž podle podaných nabídek stal v červnu absolutním vítězem velkých pětiletých lesních tendrů pořádaných podle Dřevené knihy ministerstva zemědělství.

V zakázce za odhadovanou celkovou hodnotu 7,6 miliardy korun podal počátkem října nejlepší nabídku na 87 z celkem 117 soutěžených územních jednotek a měla šanci těžit 75 % objemu všeho soutěženého dříví.

Absolutní vítěz tendrů v potížích

Kvůli zpoždění tendrů ale Lessu stálo ohromné množství techniky, kterou dříve nakoupil, a firma se tak dostala do potíží. Své nabídky Less hromadně stáhl, a když Lesy ČR letos v únoru uzavřely podepisování smluv, podepsal Less na pouhých 29 jednotek. Za to, že na zbylých 58 jednotkách odstoupil, propadly Lessu jistiny za 60 milionů korun.

Dokument banky Patria uvádí, že skupina Less měla roku 2011 majetek v hodnotě 181,5 milionů eur (při udaném kurzu to je asi 4,5 miliardy korun).  Část tohoto majetku však stále není splacena, u bank měla slupina Less podle dokumentu půjčeno 102,4 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun). Jen na pilu v Čáslavi si firma vzala úvěr 1,8 miliardy korun.

Vloni skupina dosáhla ztráty 6,5 milionů eur (160 milionů korun) a zaměstnávala celkem 1230 lidí, stojí dále v dokumentu.

Ekonom: Babiš půjčil Lessu 200 milionů

Foto: Ludvík Hradilek

Kvůli potížím Lessu půjčil letos na jaře 200 milionů korun agrochemický magnát Andrej Babiš, který s Lessem jednal o případném spojení, napsal před časem týdeník Ekonom.

Babiš nastoupil do lesnického sektoru vloni na jaře, když koupil firmy Wotan a Uniles. Pokud by teď koupil Less, ovládl by po zemědělství do značné míry také české lesnictví. Less totiž podniká nejen v těžbě a dřevozpracovatelství, ale i v lesních školkách a lesním plánování.

Také Babišovy lesnické firmy jsou však momentálně v potížích. "Firma Wotan má za loňský rok ztrátu 100 milionů. Když jsme ho kupovali, byl v zisku. Moje investice v lesnictví je ohrožena," řekl nedávno serveru Aktuálně.cz. Podle Ekonomu dosáhla vloni ztráta obou Babišových lesnických firem dohromady 150 milionů.

Babiš i Mičánek viní ze ztrát svých firem zakázky státního podniku Lesy ČR, který má díky nim naopak rekordní zisky. Babiš dokonce mluví o "zneužití monopolního postavení na trhu."

Lesy ČR ale opakovaně jakoukoliv zodpovědnost za hospodářské výsledky soukromých firem odmítly. Tvrdí naopak, že jen uskutečnily to, po čem soukromé firmy dříve volaly - totiž aby se obchod se dřevem odehrával mnohem více právě v režii firem.

Prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný a pak i místopředsedkyně poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová z Věcí veřejných se vloni na podzim obrátili na ministra zemědělství Petra Bendla s obavou, že pokud se Less dostane do potíží, může to skončit velkou škodou pro státní Lesy. I to ale Lesy ČR odmítly.

 

Právě se děje

Další zprávy