EPH chystá velké nákupy a mění vlastnickou strukturu

Ekonomika Ekonomika
12. 4. 2012 10:13
Největším akcionářem se brzy stane PPF Petra Kellnera
Podíl Daniela Křetínského v EPH se má snížit.
Podíl Daniela Křetínského v EPH se má snížit. | Foto: Ondřej Besperát

Praha -Velké změny čekají letos Energetický a průmyslový holding (EPH). Podle dnešního článku v Hospodářských novinách EPH navyšuje kapitál, připraveny jsou nákupy a investice za 130 miliard korun. Zároveň se změní vlastnické podíly všech tří akcionářů EPH, kterými jsou finanční skupiny PPF a J&T a podnikatel Daniel Křetínský.

Největším, téměř polovičním akcionářem české energetické dvojky se stane skupina PPF Petra Kellnera, píše list.

"V prvním kroku to bude tak, že pozice PPF stoupne na 44,5 procenta, J&T bude ovládat 37 procent a podíl Daniela Křetínského klesne na 18,5 procenta," řekl HN spolumajitel J&T Patrik Tkáč.

Doposud měly PPF a J&T každá 40 procent a Křetínský 20 procent.

Podle Tkáče navyšují kapitál všichni, nejvíce ale PPF. "Holding má obrovský akviziční plán, bude potřebovat víc peněz," uvedl Tkáč. Podle něj nejsou zatím smlouvy podepsané, ale jsou dojednané. EPH už prý disponuje prakticky celou částkou potřebnou pro akvizice.

EPH se chce dostat na srovnatelnou úroveň s ČEZ

Ambiciózní investiční program má firmu dostat mezi středně velké hráče v evropské energetice, tedy zhruba na pozici energetické společnosti ČEZ, uvádí deník.

Nejbližším nákupním cílem je Slovenský plynárenský priemysel (SPP), lídr slovenského energetického trhu. Na prodej je 49procentní podíl společností E.ON Ruhrgas a GDF Suez. Hodnota obchodu se podle analytiků může pohybovat kolem 2,5 miliardy eur (62 miliard Kč). Prodej ale musí posvětit slovenská vláda, která je majoritním akcionářem.

Slovenský premiér Robert Fico i ministr hospodářství Tomáš Malatinský se už nechali slyšet, že stát o navýšení svého podílu v SPP patrně usilovat nebude, protože na to nemá peníze.

EPH se uchází také o majitele českých plynovodů Net4Gas, dále o elektrárny Počerady a Chvaletice, jejichž prodej zvažuje ČEZ. V Německu chce plně ovládnout uhelné doly Mibrag, v nichž zatím vlastní polovinu. V lokalitě Profen se poblíž dolů navíc chystá stavět uhelnou elektrárnu.

Velké plány v Německu

"V Německu také vyjednáváme o koupi akcií dvou již fungujících elektráren - o koupi dílčího podílu na jednom zdroji a o stoprocentním převzetí dalšího," řekl HN Křetínský.

V současnosti EPH ovládá Elektrárny Opatovice, má podíl v několika velkých teplárenských společnostech včetně Pražské teplárenské či severočeské United Energy.

V letošním roce se z EPH vyčlenila skupina EP Industries, do které byly přesunuty průmyslové firmy holdingu. V té Křetínský vlastní 60procentní podíl a J&T si drží zbylých 40 procent.

Holding měl loni provozní zisk před odpisy 320 milionů eur (asi 7,95 miliardy korun). Konsolidovaný provozní zisk (EBITDA) o rok dříve činil 9,4 miliardy Kč při tržbách 46 miliard Kč.

 

 

Právě se děje

Další zprávy