Uzunoglu poráží Česko, nedodané vlaky mohou vyjít draho

Tomáš Fránek
6. 4. 2012 19:20
Miliardový obchod s lokomotivami zmařil zásah policie, kurdský lékař žaluje stát
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno - Kurdský lékař a podnikatel Yekta Uzunoglu, kterého české úřady dva roky nezákonně věznily, dosáhl nového otevření sporu o 288 milionů korun za zmařený obchod s lokomotivami z plzeňské Škody.

Nejvyšší soud totiž uznal argumenty kurdského podnikatele a zrušil všechny verdikty soudů, podle nichž neměl Yekta Uzunoglu na žádné odškodnění nárok.

Jde o další úspěch muže, který byl v Česku třináct let trestně stíhán pro podezření z podvodů, přípravy vraždy a mučení. Soudy jej ale nakonec zprostily všech obvinění. A Uzunoglu, kterého se zastala řada známých osobností včetně Václava Havla, se nyní v řadě soudních sporů domáhá několika desítek miliard, o které ho mělo Česko poškodit.

Těsně před podpisem do vazby

Právě 288 milionů chce za to, že mu stát svým zásahem a vzetím do vazby v roce 1994 znemožnil uzavřít obchod se Škodou Plzeň. Firma měla do Turecka dodat 60 lokomotiv, k podpisu smlouvy mělo dojít na brněnském veletrhu.

Těsně před podpisem smlouvy ale podnikatele zatkla policie a skončil ve vazbě, z obchodu nakonec sešlo.

"V důsledku nezákonné vazby vznikla škoda odpovídající smluvně stanovenému podílu ve výši 50 % ze zisku. Částka 288 325 000 korun představuje výše uvedený ušlý zisk po valorizaci," uvedl Uzunoglu v žalobě na české ministerstvo spravedlnosti.

Obvodní i Městský soud v Praze žalobu odmítly. Podle soudců nebylo vinou státu, že k podpisu smluv nedošlo, a neexistuje tedy důvod proč by měl stát platit odškodnění.

Senát Nejvyššího soudu vedený předsedkyní soudu Ivou Brožovou ale nyní rozhodl ve prospěch Uzunogla. Soudy totiž podle verdiktu, který má deník Aktuálně.cz k dispozici, totiž při posuzování souvislosti mezi zmařeným obchodem, nezákonnou vazbou a posouzením škody nepostupovaly správně.

Nedostal prostor se bránit

Podle soudců Nejvyššího soudu vůbec nebyly zjišťovány okolnosti důležité pro posouzení celého sporu. 

"Není možné neposkytnout v rámci soudního řízení příslušný důkazní prostor a příležitost prokázat skutková tvrzení," rozhodli soudci s tím, že takový postup znamená odepření práva na přístup k soudu.

Loni už Městský soud v Praze rozhodl, že Uzunoglu dostane 900 tisíc korun a úroky za ušlý zisk. Podařilo se mu totiž prokázat, že v době pobytu ve vazbě měl uzavřenou smlouvu o výkonu funkce ředitele se společností Meridian TLW. Měsíčně měl pobírat odměnu 30 tisíc korun. Soudy mu proto přiznaly tuto částku za 30 měsíců, kdy nemohl funkci vykonávat, protože byl ve vazbě

Naopak podnikatel nezískal dvě miliardy, které na státu vymáhal za průtahy svého trestního řízení. Obvodní soud pro Prahu 2 a následně i odvolací městský soud ale dospěly k závěru, že tento nárok je promlčený. Uzunoglu totiž nestihl podat žalobu na náhradu nemajetkové újmy v zákonem stanovené šestiměsíční lhůtě.

 

Právě se děje

Další zprávy