Průmyslové firmy vyrábějí víc, přibylo zakázek z ciziny

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 4. 2012 9:45
Letošní vývoj bude nerovnoměrný. Dařit se má exportérům, myslí si analytici

Praha - Průmyslovým výrobcům v Česku se letos v únoru dařilo lépe než ve stejném období před rokem. Produkce meziročně vzrostla o 4,7 procenta.

Za zlepšením stál zájem o české automobilky v zahraničí, ale také to, že měl letošní únor o jeden pracovní den více než loni.

V pátek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Lépe se dařilo hlavně firmám, vyrábějícím motorová vozidla, přívěsy a návěsy. Růst zaznamenaly také společnosti zabývající se výrobou a rozvodem elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu.

K největšímu meziročnímu poklesu naopak došlo v oblasti výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů nebo pryžových a plastových výrobků.

Hodnota zakázek, které domácí průmyslníci získali, byla oproti minulému únoru vyšší o 10,5 procenta. Rostly hlavně objednávky ze zahraničí, kterých bylo o 15,1 procenta více. Domácích přibyla pouze 1,9 procenta. Obchody v cizině uzavírali nejvíce výrobci motorových vozidel, strojů, případně elektronických zařízení.

Vývoj bude nerovnoměrný

"Českému průmyslu se daří lépe, než mu předpovídaly černé scénáře za závěru loňského roku," komentuje Petr Smutný ze společnosti PwC Česká republika. Zároveň ale doplňuje, že v jednotlivých sektorech českého trhu bude letos vývoj zřejmě velmi odlišný.

Dařit se podle něj bude domácím firmám, které těží ze zahraničních zakázek - do této skupiny patří především automobilky. Varuje ovšem před zpomalením čínského trhu. Pokud by tamní podniky omezily poptávku, doplatil by na to i český trh.

"Ze zakázek Číny žije řada německých podniků, které jsou významnými odběrateli českých firem," vysvětluje Smutný.

Pokud bychom očistili vliv pracovních dnů, pak činil meziroční nárůst pouze 0,3 procenta. Jak totiž ČSÚ připomíná, letošní únor měl o jeden pracovní den více. "Ale i tak jde o poměrně dobrý výsledek," myslí si Pavel Mertlík z ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.

Jiří Šimek ze skupiny Citfin označuje únorový výsledek za velmi dobrý. Že by však české firmy udržely podobný růst po celý rok, je podle něj spíše nepravděpodobné.

"Když se podíváme do zahraničí, které především stojí za růstem českého průmyslu, tak příliš optimismu není," komentuje analytik. Připomíná, že Německo oproti lednu zpomalilo více než česká ekonomika.


 

Právě se děje

Další zprávy