Hotelům a restauracím se vloni dařilo o trochu lépe

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 4. 2012 16:29
Letos se očekává podobný mírný nárůst tržeb
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Lipold

Praha  - Jen mírně, konkrétně o dvě a půl procenta, vzrostly vloni v meziročním srovnání tržby tuzemským hoteliérům a restauratérům.

Z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že lidé v restauracích a hotelích vloni utratili 133 miliard korun.

Podle ředitele analytické společnosti Mag Consulting Jaromíra Beránka stojí za nárůstem zejména vyšší počet turistů, kteří do tuzemských ubytovacích zařízení přijeli v první polovině loňského roku. Tržby by podle Beránka měly růst i v letošním roce, i když nižším dvouprocentním tempem.

Dynamičtější růst než restaurace vloni zaznamenal obor ubytování. Tržby v tomto oboru se podle ČSÚ meziročně zvýšily o čtyři procenta na 38,2 miliardy korun. Pohostinství oproti tomu rostlo polovičním tempem a loňský objem tržeb v oboru činil 94,9 miliardy korun.

Lidé budou do restaurací chodit méně

"Oživení cestovního ruchu v první polovině loňského roku do tuzemských hotelů a penzionů přivedlo o 8,8 procenta turistů meziročně více," uvedl Beránek s tím, že ve druhém pololetí 2011 se tempo růstu počtu příjezdů zpomalilo na 3,4 procenta ve srovnání s předchozím obdobím.

Opačný trend nastal v odvětví pohostinství a stravování, kde se jako silnější pololetí ukázalo naopak to druhé. Meziroční nárůst tržeb v tomto odvětví se v prvním pololetí meziročně zvýšil o 1,6 procenta na 45 miliard korun, ve druhé polovině roku tržby narostly o 2,3 procenta na téměř 50 miliard Kč.

V letošním roce odvětví ubytování, stravování a pohostinství potáhnou zejména tržby hoteliérů. V prvním pololetí Mag Consulting očekává zvýšení počtu příjezdů zahraničních turistů z Německa a Ruska. Tržby restaurací naopak nepříznivě ovlivní předpokládaný pokles poptávky domácí klientely, jež v souvislosti s očekávanými restriktivními opatřeními vlády - zvýšení daně z přidané hodnoty, úpravy valorizace penzí, apod. - bude svoje výdaje za zbytné služby spíše omezovat.

 

 

Právě se děje

Další zprávy