Podnikatelé objevují kouzlo omezeného ručení

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
2. 4. 2012 10:49
Za poslední tři roky se počet s. r. o. vlastněných jedincem zvýšil o třetinu

Praha – Počet jednotlivců, kteří v Česku podnikají ne na obvyklejší živnostenský list, ale zakládají společnosti s ručením omezeným, vzrostl za poslední tři roky o třetinu. Vyplývá to z analýzy České kapitálové informační agentury (ČEKIA).

„V období jaro 2009 – jaro 2012 vzrost počet spol. s r. o. s jedním majitelem, fyzickou osobou o 35 %. Živnostníci a fyzické osoby stále častěji pro své podnikání volí právní formu společnosti s ručením omezeným,“ říká analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

Největší riziko spojené s podnikáním na fyzickou osobu spočívá podle Štěpánové v tom, že živnostník ručí celým svým majetkem, zatímco u společnosti s ručením omezeným podnikatelé firem celým majetkem neručí. Další důvod pro přechod na s. r. o. pak nachází ve zvýšení prestiže.

Společnost s ručením omezeným je zároveň podle statistik agentury ČEKIA nejoblíbenější právní formou pro podnikání v Česku. Skrze s. r. o. podniká více než 306 tisíc Čechů, Moravanů a Slezanů a téměř 174 tisíc cizinců, přičemž podnikatelské aktivity cizinců v posledních třech letech prudce rostou.

„Z uvedené statistiky vyplývá, že každý 35. Čech, a to včetně dětí a nemluvňat, podniká prostřednictvím společnosti s ručením omezeným,“ upozornila Petra Štěpánová.

V březnu 2012 ČEKIA ve svých databázích evidovala 342 993 aktivních společností s ručením omezeným, které obecně reprezentují malé a střední podnikání. Většina z nich (83,6 %) je výhradně v rukou fyzických osob – 41,3 % (141 647) ovládá jedna fyzická osoba a 42,3 % (145 107) kontroluje více fyzických osob společně.

Právnickými osobami je ovládána necelá desetina společností s ručením omezeným.

Za poslední tři roky, kdy ČEKIA tyto statistiky sleduje, vzrostl podíl s. r. o. ovládaných jednou fyzickou osobou o 3,7 procentního bodu z 37,59 % na 41,30 % a současně klesl podíl s. r. o. vlastněných více fyzickými osobami o 5,7 procentního bodu z 48,05 % na 42,31 %.

 

Právě se děje

Další zprávy