Developer Orco loni prodělal miliardu. Bojuje o přežití

ČTK ČTK
29. 3. 2012 13:22
Ztráta je mírnější, než očekávali analytici
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Developerská společnost Orco se loni propadla do ztráty 43,5 milionu eur (asi miliarda korun). Hlavní příčinou ztráty je restrukturalizace firemních dluhopisů. V roce 2010 Orco vytvořilo zisk 233,4 milionu eur.

Neauditované výsledky ve čtvrtek oznámila firma. Ztráta je mírnější, než očekávali analytici.

Výnosy Orka loni klesly na 158 milionů eur (přibližně 3,9 miliardy korun) z předloňských 295 milionů eur (zhruba 7,3 miliardy korun).

Firma se v minulých letech potýkala s vysokým zadlužením. Na konci roku činila hodnota portfolia 1,6 miliardy eur (asi 40 miliard korun). Výše dluhu Orka včetně dluhopisů byla zhruba 70 procent z této částky. Na začátku dubna se má rozhodnout o snížení dluhu prostřednictvím výměny dluhopisů za akcie.

Další týdny budou klíčové

"Pokud by konverze nebyla odsouhlasena, byla by ohrožena hotovostní situace společnosti, společnost by čelila splátkám dluhu," upozornil analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Další týdny tak budou pro Orco klíčové, dodal analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. "Ačkoli máme za to, že šance na přežití Orka jsou stále nadpoloviční, růstový potenciál pro současné akcionáře bude omezený kvůli naředění jejich podílů a potenciálně nevýhodným prodejům některých projektů," řekl po dnešních výsledcích.

Staré Bubny čekají, až investoři budou mít peníze na své plány:

Generální ředitel Orka Jean Francois Ott nyní spolu s čísly o hospodaření sdělil, že rok 2012 by měl být pro firmu rokem obratu.

Centrem podnikání developera jsou kromě Prahy Berlín, Varšava a Budapešť. Naopak například z Ruska se Orco stahuje.

V Praze patří mezi hlavní chystané projekty Orka zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech. S akciemi firmy se obchoduje na pražské burze. Po zveřejnění výsledků akcie Orka přidaly 0,58 procenta na 95,50 koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy