Nejsem Pařez. Bémův ani Janouškův, říká exšéf Lesů ČR

Karel Toman
26. 3. 2012 21:05
Mého nástupce Sýkoru mi vnutil tehdejší ministr Gandalovič, tvrdí Jiří Holický
Bývalý šéf Lesů ČR Jiří Holický
Bývalý šéf Lesů ČR Jiří Holický | Foto: ČTK

Praha - Kauzu Mrtvej kůň vyřeší kauza Pařez.

V kódované řeči lobbisty Romana Janouška s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem se takto 7. února 2007 v odposlechnutém telefonátu dohodla rošáda v čele státního podniku s obrovským majetkem - Lesy ČR.

Dva dny poté vystřídal v postu generálního ředitele Františka Koníčka alias Mrtvého koně Jiří Holický alias Pařez. Alespoň tak rozhovor pro server Týden.cz rozklíčovaly zdroje zevnitř Lesů ČR.

Jedna z figur tehdejší partie teď promluvila.

Janouška neznám

"Nejsem žádný člověk Béma nebo Janouška. Janouška vůbec neznám, viděl jsem ho jednou z dálky v Praze. To je všechno. Absolutně jsem s ním nepřišel do styku," řekl Aktuálně.cz údajný Pařez, bývalý ředitel Lesů ČR Jiří Holický.

Možnost, že se mohl stát obětí zákulisních dohod, nevyloučil. "Samozřejmě. To v daný moment nemůžete vědět," tvrdí Holický.

Holický přišel do Lesů ČR v únoru 2007 jako čtvrtý ředitel za čtyři roky. Státní podnik se tehdy podobně jako dnes potýkal s problémy v tendrech na lesnické práce, které označily za chybné antimonopolní úřad i Evropská komise. Kvůli zakázkám Lesy čelily několika soudům. A do toho všeho uhodil v lednu orkán Kyril.

V únoru 2007 ministerstvo zemědělství Holického jmenování zdůvodnilo tím, že "na rozdíl od předchozího generálního ředitele má podle ministra zkušenosti s prací v terénu a zná velmi dobře fungování a strukturu českého dřevařského trhu".

Za osm měsíců, v říjnu 2007, Holický na vlastní žádost rezignoval.

Za dobrou práci do věčných lovišť

Svatopluk Sýkora, ředitel státního podniku Lesy ČR
Svatopluk Sýkora, ředitel státního podniku Lesy ČR | Foto: Karel Toman

Dnes Holický chápe své působení tak, že práce jeho týmu byla zneužita, aby systém veřejných zakázek postavil na nohy. "A když byly úkoly splněny, byli jsme posláni do věčných lovišť. S panem ministrem jsem se rozešel poměrně ve zlém," tvrdí Holický.

Lesy ČR přitom pod jeho vedením hospodařily, jak Holický říká, "bez ztráty kytky".

"V roce 2007 jsme udělali 780 veřejných soutěží. Žádné jiné vedení takovýto počet smluv neuzavřelo, natož bez problémů s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže nebo soudy. To my jsme nikdy neměli, protože podle mého názoru jsme to udělali dobře," je přesvědčen Holický.

Holický zavedl elektronickou aukci, začal spolupracovat s komoditní burzou na Kladně. Prodej dříví neprobíhal formou neroztříděných stromů "při pni" jako dnes. Lesy ČR prodávaly dřevo, které samy vytěžily, roztřídily a svezly na tak zvaná odvozní místa.

"Dělali jsme to proto, aby uzlové body výroby Lesy ČR ovládaly samy," tvrdí Holický. Státní podnik má totiž podle něj mimo jiné plnit i funkci sociální a dávat lidem na venkově práci tak, jak je to běžné v Evropě.  Zisk podniku tak nemá být pouze maximální, ale maximální přiměřený.

"To, co jsme razili, není žádná česká cesta. Je to standardní středoevropský postup. Před námi probíhala transformace státních lesů Rakouska a státních lesů Bavorska, tedy v zemích, které jsou nám v regionu svými zákony nejblíže," vysvětluje bývalý šéf Lesů. Koncepci transformace lesů po vzoru zmíněných zemí svého času předložil poslanecké sněmovně. 

Zisky stát nechce, sahat si na ně ale nedá

Jeho kariéře v čele Lesů podle něj paradoxně uškodilo také to, že se státu snažil získat přístup k obrovským penězům, které podnik nashromáždil.

"My jsme na to s kolegy celou dobu poukazovali, že tu dochází k situaci, že stát nechává hospodařit pověřenou organizaci, aniž by za to pobíral jakoukoliv rentu. Státní podnik podle zákona vytváří zisky a neustále je ukládá.  Tím, jak nemá provázanost na státní rozpočet, ty peníze se hromadí na účtech a stávají se předmětem zájmu lidí, kteří se je snaží z toho podniku vytáhnout," tvrdí Holický.

"Nic v tom neudělalo ani ministerstvo jako zřizovatel této organizace, přestože ty snahy to změnit tam byly naprosto jasné," dodává.

Hřebíčkem do rakve jeho působení v čele Lesů ČR byla podle něj jeho snaha aplikovat na staré smlouvy nová pravidla zákona o veřejných zakázkách, který začal platit 1. července 2006. Ten mimo jiné nařizoval, aby se staré smlouvy co nejdříve uvedly v soulad s novým zákonem.

"My jsme na všech smlouvách začali pracovat tak, aby se dostaly do souladu se zákonem. A podle mého názoru jsme právě proto skončili," myslí si Holický. Podle něj bylo v něčím zájmu, aby některé smlouvy doběhly v podobě, v jaké byly uzavřeny.

Sýkoru mi Gandalovič vnutil ultimátem

Týden.cz také uvedl, že Lesy ČR se z vlivu Janouška a Béma nevymanily dodnes, protože Holický si do podniku přivedl současného generálního ředitele Svatopluka Sýkoru.

"Ano, pan Sýkora za mě nastoupil, ale bylo to proti vůli našeho vedení a doslova a do písmene na požádání pana ministra Gandaloviče ve smyslu tom, že pokud Sýkora nenastoupí, tak že mě odvolává z funkce," vysvětluje bývalý generální ředitel.

Na Sýkoru proto kývnul jako na "menší zlo", aby mohl dokončit svou misi v ozdravení rozvráceného systému veřejných zakázek.

 

Právě se děje

Další zprávy