Chelčicko-lhenické ovoce bude mezi chráněnými značkami

Ekonomika Ekonomika
26. 3. 2012 12:05
O zápis na seznam chráněných výrobků usiluje například Valašský frgál a Pražská šunka
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ahold Slovakia

Praha - Další potravinářskou značkou z Česka, která je v seznamu chráněných značek EU, se stane Chelčicko-lhenické ovoce. "Proti návrhu se v půlroční lhůtě nikdo neozval, neobdrželi jsme žádné námitky a Chelčicko-lhenické ovoce nyní přidáme do seznamu chráněných označení EU," informoval deník E15 Michael Erhart z generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropské komise.

Ovocnáři o přidělení této značky podle E15 usilovali 7 let.

Česko tak bude mít na seznamu již 32 produktů. Mezi nimi jsou například Českobudějovické pivo, Třeboňský kapr, Štramberské uši, Nošovické kysané zelí, Pardubický perník, Mariánskolázeňské oplatky, Špekáčky či Lovecký salám.

Na seznam chce frgál a marmeláda

O zapsání ještě usilují například Valašský frgál, Pražská šunka či Marmeláda meruňková, jahodová a linecká.

V EU má nejvíce chráněných produktů Itálie (243), dále pak Francie a Španělsko. Na opačném konci žebříčku jsou Bulhaři s jedním zapsaným výrobkem, Lotyšsko, Malta a Estonsko nemají dokonce žádný.

Chelčicko-lhenické ovoce se pěstuje v ovocnářské oblasti, která se nachází v Jihočeském kraji v okresech Strakonice a Prachatice.
 
Zvláštním rysem Chelčicko-Lhenické ovocnářské oblasti je v porovnání s jinými ovocnářskými oblastmi v České republice různorodost produkce. Oblast neprodukuje jen jablka (asi 60 % plochy), ale jsou pro ni typické i další druhy ovoce. Velkou historii pěstování zde mají peckoviny - třešně, višně, švestky - a drobné ovoce - rybíz černý a červený.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy