Průmyslníci ekonomice spíše věří, spotřebitelé nikoli

Ekonomika Ekonomika
26. 3. 2012 9:39
Spotřebitelé vesměs očekávají, že v příštích měsících se jejich finanční situace zhorší
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: GJF

Praha - Zhruba setrvalý stav v porovnání s předchozím měsícem hlásí statistický úřad ohledně celkové důvěry v českou ekonomiku.

Souhrnný indikátor důvěry se podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu ve srovnání s únorem zvýšil o 0,1 bodu. Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku zvýšila ve stavebnictví, v obchodě a ve vybraných službách. V průmyslu se nezměnila.

Naopak důvěra spotřebitelů dále klesá. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry nižší, uvedl ČSÚ.

"Ze šetření mezi spotřebiteli v březnu vyplynulo, že se pro příštích 12 měsíců zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace," oznámil ČSÚ. Zvýšil se také podíl těch, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Úmysl spořit se nepatrně zvýšil. Respondenti se oproti únoru více obávají růstu cen.

I průmyslníci čekají v příštím čtvrtletí zpomalení výrobní činnosti

V průmyslu se v březnu hodnocení současné celkové ekonomické situace znovu nepatrně zvýšilo, stejně jako hodnocení současné celkové a zahraniční poptávky. Zásoby hotových výrobků se podle dotázaných znovu snížily. Očekávají pro příští tři měsíce zpomalení tempa výrobní činnosti, stejně tak i tempa zaměstnanosti. 

Celkově se důvěra v průmyslu oproti minulému měsíci vlivem hodnocení poptávky nezměnila, ale meziročně je nadále nižší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v březnu znovu zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky se oproti únoru také nepatrně zlepšilo. Respondenti očekávají neměnnost ve stavební činnosti a mírné zvýšení zaměstnanosti.

V odvětví obchodu a služeb je situace také podobná jako v únoru.

 

 

Právě se děje

Další zprávy