Češi loni trhli rekord v přihlášených patentech

Karel Toman
22. 3. 2012 8:40
Rekordně přibylo i evropských patentů, které zahraniční firmy registrují u nás
Foto: JRC

Praha - Češi loni přihlásili nejvíc patentů od roku 2000, kdy Úřad průmyslového vlastnictví začal jejich počet evidovat. A to jak u vynálezů neboli velkých patentů, tak i u takzvaně malých patentů neboli užitných vzorů.

Deník Aktuálně.cz nejnovější čísla získal ještě před jejich oficiálním zveřejněním v dubnové ročence, shrnuta jsou v grafu na konci textu.

Počet přihlášek roste nepřetržitě od roku 2008 u vynálezů neboli velkých patentů, u užitných vzorů neboli malých patentů dokonce už od roku 2006. Přibylo také evropských patentů, které zahraniční firmy přihlašují pro platnost v Česku.

Tempo růstu u domácích přihlášek zpomalilo, ale podle Úřadu průmyslového vlastnictví na přelomu roku zase nabralo dech. U evropských patentů přihlašovaných u nás naopak růst zrychlil.

Únor 2012 znamenal rekord

Pokles tempa růstu může mít několik příčin. 

"Může být zaviněn třeba i časovými posuny v ukončování výzkumných projektů nebo obchodními zájmy firem. Ze zkušenosti víme, že obdobné situace vznikají v řadě zemí," sdělil Aktuálně.cz ředitel kanceláře Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Dvornák.

Nejnovější statistiky přihlašování za měsíc únor 2012 naopak ukazují, že bylo podáno nejvíce přihlášek vynálezů i užitných vzorů za posledních několik let. Za letošní únor Češi podali 144 přihlášek vynálezů oproti 101 loňským a dokonce 138 předloňským.

"Prostě se trend ukáže až později a jeví se, že bude spíše pozitivní," soudí Dvornák.

Podobná je situace u evropských patentů, kterým přihlašovatelé zajistili platnost v Česku takzvanou validizací.

Zatímco roku 2010 bylo takto přihlášeno 3697 patentů, roku 2011 už to bylo 4348 patentů. 

Předloňský meziroční růst tempem 8,5 % tak vloni zrychlil dokonce na bezmála 15 %. Je to zároveň nový rekord za devět let členství České republiky v Úmluvě o udělování evropských patentů.

Konkurenceschopnost, nebo hlouposti?

"Počty podaných přihlášek, stejně jako počty národních patentů a evropských patentů udělených s účinky pro Českou republiku, vypovídají (…) o stavu výzkumu, vývoje a průmyslu v širším kontextu, stejně jako o konkurenceschopnosti v jednotlivých oborech a oblastech techniky a o ekonomické atraktivitě České republiky," napsal patentový úřad v loňské ročence.

Někteří vědci si ale stěžují, že nárůst patentů je dán také nekoncepčností dotační politiky vlády a že firmy si často za státní příspěvek přihlašují k ochraně hlouposti. Peníze pak podle nich chybí v základním výzkumu. Zvláště malé firmy naopak v současné "znalostní ekonomice" považují státní podporu patentů za klíčovou.

 

Právě se děje

Další zprávy