Českého piva se zase pije více, hlásí sládci

ČTK ČTK, Věra Tůmová
21. 3. 2012 16:30
Díky pivu v PET lahvích a vývozu se u nás vloni uvařilo více piva než v roce 2010
Foto: Reuters

Praha - Tuzemské pivovary loni uvařily o 2,7 procenta více piva než v roce 2010. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.
 
Zastavil se tak tři roky trvající pokles produkce piva. Výroba se zvýšila především díky novým pivům na trhu, prodeji piva v PET lahvích a rostoucímu vývozu.

Pro tuzemský trh loni pivovary vyrobily meziročně o 2,6 procenta více, vývoz piva vzrostl téměř o čtyři procenta.

Zvýšil se podíl nových exportních teritorií na úkor zemí, kam se z Česka tradičně pivo vyváží. Výrazně se loni snížily dovozy piva ze Slovenska, Maďarska a Polska.

Co se změnilo

"Za pozitivní lze považovat, že pivovary výrazně inovují svou nabídku piv, přicházejí s novými obaly, které konzumenti velmi rychle přijali, a v neposlední řadě se postupně navrací rovněž dynamika exportu českého piva," uvedl předseda svazu František Šámal.

V roce 2010 členské pivovary pivovarského svazu vyrobily 15,7 milionu hektolitrů piva, což bylo o osm procent meziročně méně.

Produkce všech českých pivovarů předtím nepřetržitě rostla od roku 2001 do roku 2007, kdy vystoupala na rekordních 19,9 milionů hektolitrů. Od roku 2008 se zejména v důsledku ekonomické krize snižovala. Pokles v letech 2008 až 2010 byl v součtu takřka 15procentní.


 

Právě se děje

Další zprávy