Rekordní rok automobilky Škoda: Nejvyšší prodeje i zisk

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
21. 3. 2012 10:17
Konsolidovaný zisk vzrostl o čtyři pětiny na 16,1 miliardy korun
Foto: Škoda-Auto

Praha - Rekordní prodeje, obrat i zisk hlásí za loňský rok největší tuzemská automobilka Škoda Auto. Výsledky hospodaření zveřejnila na výroční tiskové konferenci.

Konsolidovaný zisk vzrostl o 82 procent na 16,1 miliardy korun, tržby o 15 procent na 252,6 miliardy korun.

"K růstu tržeb napomohly především vyšší prodeje modelů Yeti, Superb a Octavia," řekl Winfried Krause, finanční ředitel škoda Auto.

Již v lednu firma uvedla, že loni prodala rekordních 879 200 aut, což představuje meziroční nárůst o 15 procent. Její celosvětový tržní podíl dosáhl 1,4 procenta.

Nejprodávanější je Octavia 

Nejvíce loni firma rostla v Rusku, kde zvýšila prodej o 63 procent na 74 tisíc vozů. V Indii vzrostly prodeje o polovinu na 30 tisíc vozů, více než pětinového růstu dosáhla společnost v Číně a východní Evropě. 

Pozici nejprodávanějšího modelu si upevnila Octavia, kterou si loni pořídilo 390 tisíc zákazníků, tedy o 11 procent více než v roce 2010. Fabia potvrdila roli dvojky s růstem o 16,5 procenta na 266 800 vozů.

Vlajkovou loď Superb si loni koupilo 117 tisíc zájemců, což znamená růst o 18 procent. Největší nárůst zaznamenal Yeti, kterému vzrostl prodej o třetinu na 70 tisíc aut, Roomster rostl o 11 procent na 36 tisíc prodaných aut

Masivní investice

Škoda přitom vloni masivně investovala především do nových produktů a rozšíření výrobních kapacit. Investice se navýšily o 165 milionů euro na celkových 568 milionů.

"Vytvořili jsme vynikající výchozí základnu pro růstový kurs příštích let," komentoval výsledky šéf automobilky Winfried Vahland. Škoda bude podle něho v tempu rychlého růstu pokračovat i nadále. Minimálně se to dá už v tuto chvíli říci pro měsíc březen.

Vahland také oznámil, že výstavní premiéra vozu o velikosti mezi octavií a fabií se odehraje v září na autosalonu v Paříži.

Jméno kompaktní limuzíny, v médiích nejčastěji označované jako Rapid, oznámí Škoda za dva týdny na autosalonu v Pekingu.

Firma loni vytvořila 1850 nových pracovních míst a zaměstnávala celkem 26 565 lidí po celém světě.

 

Právě se děje

Další zprávy