Nové tresty za kradený software. Hlídat musí šéf

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 3. 2012 10:30
Dosud bylo nutné prokázat vinu jednotlivci, to ale snižovalo naději na trest za podvod
Piráti od Baltu. Nad pódiem Divadla na Vinohradech vlála během koncertu Akvaria tradiční bukanýrská vlajka s lebkou a zkříženými hnáty
Piráti od Baltu. Nad pódiem Divadla na Vinohradech vlála během koncertu Akvaria tradiční bukanýrská vlajka s lebkou a zkříženými hnáty | Foto: Pavel Vondra

Praha - Podnikatelé si budou muset přísněji hlídat, zda jejich zaměstnanci pracují s legálním softwarem. Nově za používání pirátských programů totiž budou odpovídat celé firmy.

Doposud platilo, že společnosti musely prokázat vinu konkrétní osobě. To však snižovalo naději poškozeného, že v soudním řízení dosáhne nějaké kompenzace.

"Většinou se navzájem obviňují správci IT a vrcholový management firmy," komentuje tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA Jan Hlaváč.

Na stíhání podniku dojde právě tehdy, pokud se nepodaří prokázat vinu jednotlivci. "Statutární zástupci se již nebudou moci vymlouvat na to, že o pirátství nic nevěděli," doplňuje Hlaváč.

Programy kradou spíše malé firmy

Změna pravidel podle něj sníží míru pirátství v tuzemských firmách o několik procent. Aktuálně je v českých společnostech kradených 36 procent programů v hodnotě 3,7 miliardy korun.

Nejvíce pirátů se přitom vyskytuje mezi malými a středně velkými firmami, které mají deset až sto zaměstnanců. Co se týká odvětví, převažují podniky v oblasti logistiky, designu nebo grafiky.

Mezi nejčastěji užívaný nelegální software ve firmách patří operační systémy a kancelářské aplikace (Microsoft), antivirové programy (Symantec) a software pro grafiky (Adobe, Corel).

Jak BSA varuje, v letošním roce by také měla vzrůst průměrná pokuta, kterou firmy, u nichž se zjistí používání nelegálních programů, zaplatí. Průměrně by tato částka měla činit 286 tisíc korun, tedy o deset procent více než loni.

Řada společností ale ve skutečnosti uhradí více - nejvyšší sankce se loni vyšplhaly až k 700 tisícům korun. Uvedená částka přitom představuje pouze pokutu, náklady na soud a právní zastoupení nezahrnuje.


 

Právě se děje

Další zprávy