Spor o 400 milionů: Škoda Auto je silná, ale ne vyděrač

Tomáš Fránek
17. 3. 2012 14:30
Automobilka podle Nejvyššího soudu nezneužila své dominantní postavení v Česku
Foto: Radek Pecák

Brno - Automobilka Škoda Auto nebude muset zaplatit jednomu ze svých dodavatelů 391 milionů za investice do výroby dílů, které si sice objednala, ale nakonec neodebrala.

Rozhodl o tom Nejvyšší soud, který posuzoval žalobu společnosti Karsit Holding na největší českou automobilku.

Soud rozhodl, že i když má Škoda Auto v tuzemsku na trhu dominantní postavení, neznamená to automaticky, že tohoto postavení vůči svým dodavatelům ekonomicky zneužívá.

Spor o dodávky dílů pro sedačky do vozidel Škoda začal už před jedenácti roky, soudy o něm rozhodovaly čtyři roky.

Objednané díly nechtěli

Škoda Auto si v roce 2001 vybrala společnost Karsit, která působí v Jaroměři, na dodávku dílů pro sériovou výrobu aut.

Jako podmínku si automobilka určila, že díly budou dostatečně kvalitní a dodavatel je bude schopen vyrobit v požadovaných termínech. Firma Karsit se zavázala, že investuje do nových výrobních linek řádově stamiliony korun.

Škoda Auto ale díly neodebrala v takovém množství, jak slíbila. Důvodem mělo být zpoždění části dodávek z Jaroměře.

Čtěte také

Firma Karsit proto začala vymáhat škodu, kterou ji postup automobilky způsobil.

Jednání skončilo nejprve smírem - firmy podepsaly dohodu o narovnání a Škoda Auto zaplatila 20 milionů korun kompenzace. A firmy se také dohodly na další spolupráci, díly Karsit do mladoboleslavské firmy dodává i nyní.

Podle společnosti Karsit ale nebyla kompenzace ze strany Škody Auto dostatečná. V soudním sporu chtěla doplatit přes 391 milionů korun, které do výroby investovala.

Krajský a ani Vrchní soud v Praze žalobě nevyhověl. Podle soudů je dohoda o narovnání a vyplacení dvacetimilionové kompenzace dostatečným krokem.

Nezneužila postavení

A i když Škoda Auto vystupovala ve vztahu z pozice silnějšího, svoje postavení podle soudců nezneužila.

"Společnost Karsit musela počítat s jistým stupněm ekonomického tlaku, který s sebou přináší dominantní postavení soutěžitele na trhu, aniž by se jednalo o zneužití takového postavení," rozhodli soudci v Praze.

Zástupci Karsitu ale ještě poslali dovolání na Nejvyšší soud. Podle nich Škoda Auto začala jednat o kompenzaci za zmařené zakázky až dva roky poté, co bylo jasné, že nesplní smlouvu. A 20 milionů korun není dostatečná kompenzace vzhledem k stamilionovým investicím do výroby.

Na začátku smlouvy o narovnání je navíc uvedeno, že dohoda o narovnání nekompenzuje návrat investic. „Je zřejmé, že Škoda Auto při vědomí svého postavení na trhu soustavně a opakovaně porušovala základní zásady podnikatelských vztahů," uvedli zástupci dodavatelské firmy.

Ani Nejvyšší soud ale argumenty firmy neuznal. „Pouhá skutečnost, že Škoda Auto má na trhu dominantní postavení, neznamená, že tohoto postavení zneužila," rozhodl senát vedený soudcem Zdeňkem Desem.

Podle soudců nebylo počínání automobilky ani v rozporu se zásadami poctivého obchodního styku.

 

Právě se děje

Další zprávy