Benda: Kdo sepsal můj protikorupční plán? Netuším

Karel Toman
14. 3. 2012 6:00
Soukromé firmy mají hlídat podnikání státu, krajů a obcí, žádá Marek Benda z ODS
Foto: ODS

Praha - "Nemám tušení," odpovídá poslanec Marek Benda na otázku, kdo je autorem jeho vlastního návrhu, který ODS prosazuje přes odpor koaličních partnerů i celé opozice.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz Benda vysvětluje, proč ODS už skoro rok odmítá návrh novely ústavy a zákona o nových pravomocích Nejvyššího kontrolního úřadu.

Návrh novely z dílny poslanců TOP 09 a Věcí veřejných chce nejvyššímu kontrolnímu orgánu v zemi nově dovolit kontroly také v soukromých firmách většinově vlastněných veřejnými subjekty - tedy státem, kraji a obcemi. Příkladem takových podniků je třeba ČEZ nebo pražský dopravní podnik.

Podle autorů novely má jít o jeden z důležitých nástrojů boje proti korupci ve veřejné sféře. Marek Benda z ODS ale říká, že by to bylo zbytečné. Postačí prý, když těmto a podobným firmám jednou ročně provede audit soukromá firma.

"Domníváme se, že je lepší jít cestou tržních mechanismů," tvrdí mimo jiné Benda v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Fakt, že jeho návrh jde na ruku auditorským firmám, ho podle jeho slov "baví".

Aktuálně.cz: Co je stručně podstatou vašeho návrhu?

Marek Benda: To, že pokládáme kontrolu ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu za zbytečný a v podstatě velmi umělý institut, který nepovede k pravidelné kontrole, ale občasnému šikanování některých firem. My se snažíme do toho zavést systém, který by vedl k tomu, že všechny firmy, ve kterých má stát nebo obec podstatný podíl, budou každoročně auditovány. Pochopitelně to bude muset mít nějaký režim obratu. Když má obec jedno auto, je zbytečné, aby měla povinný audit. A naopak, pokud jsou to opravdu velké podniky, jako je dopravní podnik, ČEZ nebo Lesy ČR, tam audit smysl má. Základními pravidly jsou: obligatorní účetní uzávěrka ověřená auditorem, zpráva auditora zveřejněná v nezkráceném znění, povinnost zveřejnit výroční zprávu a zřizovat dozorčí radu.

A.cz: Pokud tomu dobře rozumím, navrhujete, aby audity dělaly soukromé firmy. Účetní uzávěrky se ale na rozdíl od závěrů NKÚ těžko budou vyjadřovat k účelnosti a hospodárnosti vynaložených peněz nebo o zákonnosti veřejných zakázek. Není to nevýhoda vašeho návrhu, pokud ODS myslí boj s korupcí vážně?

Není to nevýhoda. Auditor samozřejmě může posuzovat i účel vynakládaných prostředků. A dobře víte, že právě u NKÚ se vede diskuse ve vztahu k územním samosprávám, nakolik má tuto pravomoc mít. Jestli má pravomoc posuzovat účel vydávaných prostředků, nebo pouze zákonnost. Protože pod účelností si může každý představovat něco jiného.  

A.cz: Ani poslední zpráva NKÚ o Lesích ČR váš názor nezměnila?

My si dokonce myslíme, že jde o exemplární ukázku nebezpečí, které v tom vidíme.

A.cz: V čem vidíte nebezpečí? Tam se přece upozorňuje mimo jiné na to, že ředitel společnosti bez vědomí ministra soukromě podniká v pozici, kterou mu zákon zakazuje. Nebo že šéf dozorčí rady bral statisíce na nevyjasněné poradenské služby v době, kdy tuto pozici zastával váš spolustraník Pavel Drobil a poradce mu dělal vyšetřovaný Martin Knetig, známý svým výrokem z policejního odposlechu o "rozkrádání Lesů ČR za bílého dne".

Já tu zprávu neznám. Tu zprávu nemá ministr zemědělství, nemá ji vedení Lesů ČR. A je venku.

A.cz: Pokud se nepletu, má ji předsedkyně sněmovny a členka vaší strany Miroslava Němcová (podle informací Aktuálně.cz jí NKÚ svou zprávu poslal 5. března a Lesy ČR i ministerstvo se proti nálezu NKÚ odvolaly koncem letošního ledna, takže její obsah podle všeho znají).

To nevím. Teď jsem ale mluvil s ministrem zemědělství, který říkal: mně se strašně špatně komentuje něco, co já nemám v ruce a co uniká do médií.

A.cz: Podle vás tedy bude stačit, pokud firmy zveřejní své výroční zprávy. Ta povinnost ale existuje už teď a většina firem ji porušuje. Nesvědčí to podle vás o tom, že by vámi navrhované opatření nemuselo stačit?

Pokud vím, tak u veřejně vlastněných firem tato povinnost není a už vůbec ne u velké čtyřky. Tam by se ta povinnost musela zavést. My se právě obáváme úniků z NKÚ, třeba kvůli společnostem obchodovaným na burze, které mají nesmírně přísná pravidla ohledně toho, co a kdy mohou zveřejnit, za jakých okolností a kdy to nesmí vědět nikdo jiný. Pak bychom čelili riziku arbitráží.

A.cz:  V tom NKÚ není sám, informace několikrát unikly i samotnému ČEZ. V jiných zemích je ale běžné, aby nad podobnými subjekty vykonával dohled jejich nejvyšší kontrolní orgán. Česko navíc spolu s ostatními zeměmi přistoupilo k Limské deklaraci, která ho k podobnému opatření zavazuje. Proč by Česko mělo být výjimkou? Proč by zrovna ČEZ měly kontroly NKÚ škodit?

Nevím, statistiky z jiných zemí nemám. Je pravdou, že některé okolní země to mají, pravda s různou mírou omezení, zejména ty civilizovanější země na západ od našich hranic. My se domníváme, že je lepší jít cestou tržních mechanismů než cestou NKÚ, kterému tím přidáme nějakých 15 tisíc subjektů. Pak ta kontrola bude zcela nahodilá a podle našeho názoru neefektivní.

A.cz: A nemá fungovat spíš preventivně? Tedy jako vzkaz, že tak jako si teď NKÚ došláplo třeba na Lesy ČR, bude si moci napříště kdykoliv došlápnout taky na jakoukoliv firmu vlastněnou státem, krajem nebo obcí?

Já moc nevěřím na preventivní funkce, ale na důslednou průběžnou kontrolu.

Kongres ODS: Marek Benda a Ivan Langer
Kongres ODS: Marek Benda a Ivan Langer | Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Kdo je autorem návrhu ODS, podle kterého by měly být veřejně vlastněné firmy kontrolovány privátními auditorskými firmami? Sepsal jste ho sám, nebo pochází z pera některé auditorské firmy?

Nikdo z auditorské firmy mi ho určitě nedodal.

A.cz: A kdo je tedy jeho autorem?

Nevím a je mi to jedno. Je to návrh, který jsme probrali a mým jménem jsme ho předložili koaličním partnerům.

A.cz: Takže vylučujete, že váš návrh pochází z pera lobbisty z nějaké auditorské firmy?

Nemám tušení. Pokud ale chcete říct, že z toho budou mít prospěch auditorské firmy, pak mě to baví a je to v pořádku. Hlásím se k tomu. Chtěl bych, aby veřejné společnosti od určité úrovně majetku byly veřejně auditovány. I když to bude stát nějaké peníze navíc, pokládám to za potřebné.

Měl by mít podle vás NKÚ právo kontrolovat firmy vlastněné z části státem, kraji či obcemi? Nebo stačí, aby takové společnosti byly kontrolovány soukromými auditory? Diskutujte na mé facebookové stránce.

 

Právě se děje

Další zprávy