Úspěšný rok kampeliček, vklady stouply o třetinu

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
13. 3. 2012 16:00
Asociace družstevních záložen si loňský rok pochvaluje navzdory konci jedné z nich
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká národní banka sice nedávno odebrala čtvrté největší záložně licenci, zástupci kampeliček i přesto považují minulý rok za jeden z nejúspěšnějších a i pro další léta počítají s růstem.

Asociace družstevních záložen eviduje za rok 2011 nárůst vkladů v celém sektoru o necelou třetinu na zhruba 23 miliard korun. Počet členů podle stejné statistiky vzrostl o 21 procent a přesáhl 39 tisíc osob. Celkový zisk záložen pak přesáhl 160 milionů korun.

Podle asociačního tajemníka Jana Kotíška došlo vloni k posílení kapitálového vybavení družstevních záložen, když souhrnná výše splaceného kapitálu vzrostla o 30 procent na celkových 2,35 miliardy korun. Vlastníci družstevních záložen navyšovali kapitál v podstatě identickým tempem, jakým rostla výše spravovaných aktiv.

"Díky tomu dosáhly členské družstevní záložny ke konci roku 2011 hodnoty ukazatele kapitálové přiměřenosti 11,7 %. Tato hodnota, která představuje stěžejní ukazatel finanční síly a stability, vysoce překračuje legislativně stanovený limit 8 %," dodává Kotíšek.

V roce 2011 Česká národní banka zahájila řízení o odebrání licence se záložnou Unibon, které skončilo jejím odebráním k 8. březnu 2012.

"Záložna Unibon se jako jediná dlouhodobě potýkala s problémy plynoucími z velkého množství nesplácených úvěrů. Česká národní banka tímto krokem ochránila klienty a podpořila stabilitu sektoru," říká Kotíšek.

I přes tuto pro záložny nepříznivou zprávu, asociace předpokládá, že celý sektor poroste i letos. "Klienti družstevních záložen patří mezi finančně nadprůměrně gramotné a uvědomují si, že záložny podléhají stejně přísné regulaci jako banky," uzavírá Kotíšek.

„Samotný obchodní model záložen je více rizikový, než je tomu u klasických komerčních bank. Záložny musí nalákat vkladatele na vyšší úrokový výnos, což samotné může velké množství spořitelů přesvědčit o vstupu do záložny," zhodnotil obecně podnikání záložen pro Aktuálně.cz analytik Next Finance Martin Prokop.

 

Právě se děje

Další zprávy