Dražší vejce mě spasila, chválí farmář unijní nařízení

Karel Toman
9. 3. 2012 9:00
Zdeněk Albert prodává vejce o 1,50 Kč levněji než supermarkety. Důvod mu běhá pod nohama

Bařice - Zatímco většina drůbežáren v Česku teď úředníky Evropské unie kritizuje, farmář Zdeněk Albert jejich regulační opatření naopak pochvaluje.

"Omlouváme se, vejce nejsou," stojí kolem poledne na vratech jeho dvou a půl hektarového hospodářství v Bařicích na Kroměřížsku.

"Teď kdybych měl vajec jako tehdy," vzpomíná farmář na loňský rok, kdy s podnikáním začínal, měl plný sklad a musel prodávat pod cenou.

Karta se ale obrátila. Zákazník z nedalekých Těšnovic si právě do stříbrného peugeotu naložil několik posledních plat vajec. Sklad je až na pár už zadaných kartonů prázdný.

"Kdybych měl deset tisíc vajec denně, tak je prodám," tvrdí farmář Albert. Ještě vloni měl přitom s odbytem velké problémy.

"Šul nul" byznys skončil

"Vloni stávala vajíčka v supermarketech dvě koruny. V akci korunu čtyřicet a lidi se mohli zbláznit," vzpomíná Albert. On tehdy prodával vejce za 2,50 Kč.

"Jednu dobu jsme nemohli prodat a museli jsme to dát překupníkovi za korunu čtyřicet," vypočítává obchodní transakci, která sice nešla pod výrobní náklady, skončila ale podle něj "šul nul."

Dnes stojí vejce v supermarketech kolem 4,50 Kč. Farmář Albert je ale prodává po třech korunách. Důvod mu běhá pod nohama. Zhruba 900 nosnic volně kvoká po slámě a bidlech haly bývalého teletníku, přes den pak ve volném výběhu venku za plotem.

Rok a půl starý chov je už za vrcholem produkční křivky, dává tak 600 vajec denně a farmář se jej letos chystá obnovit.

Klece zvětšovat nemusí, žádné nemá

Tahle farma však na rozdíl od konkurence nemusí z nařízení EU nákladně zvětšovat klece, ve kterých se po celé Evropě miliony slepic tísnily na ploše formátu A4.

Farmář tak nemusel snížit stav chovu, stejná zůstala produkce a víceméně i cena. Nařízení EU, které z vajec udělalo nedostatkové zboží v celé Evropě, tak konečně přesměroval zákazníky i k němu na Hanou.

"Já jsem pro. Ať to tak udělají všichni a všichni mají stejné podmínky," soudí farmář o nařízení EU. Právě to se teď v EU taky děje.

Zhruba od pětiny chovů, které v Česku dosud klece nezvětšily, obchodníci nesmějí nakupovat. Státní veterinární správa navíc zakázala prodej několika stovek tisíc vajec od polských či maďarských firem, které chovají slepice v nepovolených menších klecích.

Průzkum po drátě: "Za kolik máte vejce?"

Zatímco nedostatek vajec a nutné zvětšení klecí zdražily ceny v tuzemských obchodech až na dvojnásobek, pan Albert ve stejné době zdražil jen o pětinu neboli 20 procent.

"Teď mi někdo volal, že dělá průzkum, kolik mám slepic a za kolik mám vajíčka. V některých krajích jsou prý i za sedm korun," tvrdí farmář Albert.

Jeho cena je podle něj správná. Jednak je přesvědčen, že vejce z volného chovu jsou kvalitnější, na rozdíl od klecových velkochovů například nemusí přidávat do krmiva karoten, a žloutky tak má žluté a ne oranžové.

Nemusí ani platit prostředníka mezi výrobou a prodejem. A v neposlední řadě podle něj právě klecové velkochovy historicky zdeformovaly ceny vajec na úkor komfortu zvířat.

"Zdražilo všechno: nafta energie. Teď jde nahoru pšenice," vypočítává. "Za komunistů stálo vajíčko korunu a pivo korunu sedmdesát. Dnes je pivo za 25 a vajíčko by mělo stát zase korunu?"

 

Právě se děje

Další zprávy