RWE se po roce vrátila k miliardovým ziskům

ČTK ČTK
6. 3. 2012 13:25
Ceny RWE jsou vyšší než na burze a čelí tak konkurenci, která nakupuje levněji
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tuzemská plynárenská společnost RWE Transgas v loňském roce vykázala zisk po zdanění 380 milionů eur (asi 9,5 miliardy korun), když předloni zaznamenala ztrátu 4,86 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy mateřského německého koncernu RWE, informaci zároveň ČTK potvrdil mluvčí společnosti RWE Trangas Martin Chalupský.

Podle Chalupského se firma vrátila k zisku především díky příjmům za přepravu a skladování zemního plynu. U samotného prodeje plynu se RWE Transgas stejně jako předloni potýkal s nepříliš pozitivními výsledky.

K zisku RWE Transgas loni pomohlo také rozpuštění velké finanční rezervy na neočekávané události spojené s prodejem zemního plynu, doplnil mluvčí. Více podrobností firma sdělí na tiskové konferenci za několik týdnů.

RWE má uzavřené dlouhodobé kontrakty na nákup plynu z Ruska, jeho ceny jsou však vyšší než u plynu na burze. RWE tak čelí konkurenci menších firem, které nakupují plyn levněji na krátkodobých trzích. Společnost kvůli tomu loni v tuzemsku zdražila plyn o několik desítek procent.

RWE je nejsilnějším hráčem na tuzemském trhu s plynem. Firma dodává zemní plyn více než dvěma milionům zákazníků. RWE Transgas odpovídá za nákup a tranzit zemního plynu a jeho velkoobchod. RWE Gas Storage se zabývá skladováním plynu, Net4Gas provozuje síť tuzemských plynovodů.

Celému německému koncernu RWE loni propadl čistý zisk o 45 procent na 2,48 miliardy eur (asi 61,4 miliardy korun). Na RWE, stejně jako na její hlavní rivaly E.ON a EnBW, negativně doléhá rozhodnutí kabinetu kancléřky Angely Merkelové opustit jadernou energetiku. RWE proto nyní prodává část majetku a činí další přípravy na chystané změny. RWE je druhým největším dodavatelem energií v Německu.

 

Právě se děje

Další zprávy