Pojištění za směnku? ČNB udělila milionovou pokutu

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
5. 3. 2012 9:57
Institut Finančního poradenství musí zaplatit šest milionů korun
Chudoba. Ilustrační foto
Chudoba. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Pokutu ve výši šesti milionů korun uložila Česká národní banka brněnské makléřské společnosti za používání nekalých praktik.

Pokutovanou společností je IFP Institut Finančního poradenství. Ta na svém webu rozhodnutí centrální banky nikterak nekomentuje. Svou činnost popisuje takto:

"Hlavním cílem IFP Clubu je klient schopný vydělávat i hospodařit se svými penězi, a to bez ohledu na to, zda se věnuje financím profesionálně nebo jen má rád společnost lidí, kteří nenechávají osud náhodě."

Porušení právních předpisů se společnost dopustila podle ČNB tím, že při výkonu zprostředkovatelské činnosti v pojišťovnictví zajišťovala setrvání svých klientů v pojistném vztahu směnkami.

Dále společnost IFP zamlčovala informace o pojistných produktech a nabízela finanční odměny za získávání zájemců o výkon zprostředkovatelské činnosti v pojišťovnictví.

Jak konkrétně pokutovaná společnost podnikala? „Pro případ, že by klienti vypověděli investiční životní pojištnění, které jim IFP sjednalo, vymáhají pokutu ve výši 48 000 korun, neboť klienti pod šikovným nátlakem podepsali směnku.“

Uvádí to nezisková organizace HELP, která lidi podvedené touto firmou svolává k hromadné žalobě například na facebooku.

 

Právě se děje

Další zprávy