Čistý zisk ČEZ klesl o 13 %, nový šéf slibuje zlepšení

Karel Toman
28. 2. 2012 8:20
ČEZ zveřejnil výsledky za rok 2011, první pod Danielem Benešem
Daniel Beneš
Daniel Beneš | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Polostátní elektrárenský gigant ČEZ zveřejnil hospodářské výsledky za rok 2011, tedy období, které bylo přelomové: loňský rok byl posledním, kdy mu z pozice generálního ředitele vládl Martin Roman. Zároveň už se ale ukazují výsledky za čtvrtý kvartál loňského roku - první pod vládou nového šéfa Daniela Beneše.

Spíše než o relevantní srovnání jde zatím jen o hříčku. Benešův čerstvý mandát vyprší až v roce 2017. Jde tedy o začátek výsledkové řady, která jednou bude s jeho předchůdcem srovnávána.

ČEZ 2011 vs. 2012

  • Před zveřejněním výsledků odhadoval Cyrrus tržby ČEZ za poslední čtvrtletí 2011 na 58,2 miliardy korun, což by znamenalo meziroční nárůst o 6,8 procenta. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) za poslední loňské čtvrtletí pak na 23,1 miliardy korun, což je o 5,3 % víc než vloni.
  • Celoroční cíl ČEZ je 84,8 miliardy příjmů před zdaněním a odpisy a 40,6 miliardy čistého zisku. Podle Cyrrusu by společnost měla překonat očekávání v zisku před odpisy o 0,8 %, který by tak měl dosáhnout 85,5 miliardy. V čistém zisku je ale Cyrrus pesimističtější a tipuje, že ČEZ vydělá "jen" 39 miliard, tedy o 3,9 % méně, než je celoroční cíl.
  • Čistý zisk v odhadech Cyrrusu naznačoval dividendu v rozmezí 36,3 až 43,5 koruny  při výplatním poměru 50-60 %.
  • "Očekáváme, že vedení společnosti oznámí projekce na tento rok. Podle našich odhadů by EBITDA měla dosáhnout 88,7 mld. Kč a čistý zisk 44,6 mld. Kč," psal Cyrrus den před zveřejněním výsledků.

ČEZ uvedl, že firma loni zaznamenala čistý zisk ve výši 40,8 miliardy korun, což je meziroční pokles o 13 procent. Provozní výnosy vzrostly o šest procent na 209,8 miliardy.

ČEZ v tiskové zprávě oznamující hospodářský výsledek zdůrazňuje, že do státního rozpočtu loni přispěl na daních a dividendách 43 miliardami korun, což je v meziročním srovnání o dvě miliardy více než v roce 2010.

Obrátí ČEZ k růstu?

Všechny tři známé loňské čtvrtletní výsledky ČEZ byly meziročně horší. Makléřské společnosti Patria a Cyrrus shodně očekávaly, čtvrtý kvartál - první Benešův - bude naopak lepší.

A lepší než předchozí chce mít Beneš celý rok 2012 - první, který půjde celý na jeho triko.

(Odhadované výsledky i jejich srovnání najdete v rámečku vpravo).

"Žádný viditelný dopad změny ve vedení ČEZ nelze ve výsledcích za poslední kvartál loňského roku ani první kvartály letošního roku očekávat," upozorňuje analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Skutečně vypovídající srovnání tak přijde až letos na podzim a poté příští rok touto dobou. Daniel Beneš totiž nastoupil do čela firmy vloni v září v době, kdy její zisk v druhém čtvrtletí poklesl o 40 procent.

Vyhlídky na lepší než loňské výsledky tak zvyšuje jednak nižší srovnávací základna, ale hlavně Benešovy plány na zeštíhlení ČEZ o několik dceřiných firem a zaměstnanců, hlavně na vedoucích postech. Změna už začala.

"Je o něco méně šéfů na nejvyšší úrovni," shrnul změnu v ČEZ po Benešově nástupu mluvčí firmy Ladislav Kříž. "Nový" šéf se podle něj také "více osobně věnuje projektu dostavby Temelína".

Vrcholí boj o Tykačovo uhlí

Analytik Hatlapatka očekává, že lepšího výsledku než loni se letos Benešovi podaří dosáhnout také díky mírnému zvýšení prodejní ceny elektřiny či plnému náběhu šestisetmegawattového větrného parku na břehu Černého moře v Rumunsku.

Výsledek ČEZ by už letos podle Hatlapatky neměly zhoršit jednorázové odpisy jako ten při prodeji podílu ČEZ v německé hnědouhelné společnosti Mibrag do rukou Energetického a průmyslového holdingu Daniela Křetínského.

Naopak stejně jako vloni i letos ČEZ v rozpočtu vyčlenil "jednotky miliard" na zaplacení darovací daně z emisních povolenek, Patria odhaduje, že kvůli snížení daně to oproti loňským čtyřem miliardám letos budou miliardy dvě.

Výsledky v příštích letech začne ovlivňovat fakt, že mnohým uhelným elektrárnám ČEZ letos vyprší kontrakty na dodávky hnědého uhlí. Vyjednání nových dodávek za slušné ceny je letos zřejmě největší úkol a současný šéf ČEZ pro to má dobré předpoklady.

Výsledky závisí na tržních cenách

Beneš o sobě říká, že je trpělivější než Martin Roman, a bitva o uhlí od Czech Coal Pavla Tykače trpělivost a rozvahu bude chtít. Beneš má navíc pověst tvrdého, ale fér obchodníka a začínal ve firmě svého otce zabývající se právě prodejem uhlí.

Změna v politice ČEZ ale jinak bude podle analytika Hatlapatky stejně nepatrná jako původní výkyv v hodnotě akcií po oznámení změny ve vedení podniku.

Změna orientace od (Romanovy) expanze na (Benešův) domácí trh by podle experta přišla tak jako tak, stejně jako snaha využít příznivých dotačních podmínek na stavbu větrných parků v Polsku a Německu.

"Ať je v čele ČEZ kdokoliv, pořád bude platit (minimálně pro nejbližší roky), že hlavní vliv na hospodářské výsledky ČEZ bude mít cena elektřiny na velkoobchodních trzích ve střední Evropě," shrnuje analytik společnosti Cyrrus.

Beneš opakovaně prohlásil, že kvůli hospodářské stagnaci očekává i stagnaci cen silové elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy