Agentury: Drábek zavádí diskriminaci, budeme se bránit

Karel Toman
28. 2. 2012 10:20
Rozhovor: Legálně pracující cizinci se pustí do nelegální práce
Doufám, že se nějak dohodneme s ministerstvem, já jsem ale připravená jít až k evropskému soudu, říká Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower.
Doufám, že se nějak dohodneme s ministerstvem, já jsem ale připravená jít až k evropskému soudu, říká Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower. | Foto: Karel Toman, Manpower

Praha - Legálně pracující cizinci se pustí do nelegální práce, část zdravotně postižených o ni může přijít.

Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower, největší personální agentury u nás, je přesvědčena, že právě takové důsledky má novela zákona o zaměstnanosti.

Novela z pera ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) je podle ní diskriminační.

"Určitě o nás bude hodně slyšet, protože to, co se v zákoně stalo, je nesmysl. Doufám, že se nějak dohodneme s ministerstvem, já jsem ale připravená jít až k evropskému soudu," říká mimo jiné v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A.cz: Agentura Manpower patřila k prvním, kdo se koncem loňského roku proti novele zákona o zaměstnanosti ozval. Proč?
Ten zákon se už musel novelizovat a já jsem ráda, že ho ministerstvo prosadilo. Bohužel se tam ale prosadila dvě nová nařízení, která jsou pro oblast agenturního zaměstnávání úplně nepřijatelná.

Foto: Aktuálně.cz
Zpověď Ukrajinky v blogu na Aktuálně.cz: Vidím, že jsme tady odepsaní

A.cz: Která?
To první je, že agentury nesmí zaměstnávat a přidělovat práci cizinci z takzvaných třetích zemí. To je vlastně diskriminace, protože jednu skupinu lidí omezuje v přístupu k možnostem, které dává trh práce. A je navíc otázka, jestli to akceptuje Evropská unie, protože v prosinci jsme přistoupili k implementaci evropské direktivy ohledně agenturního zaměstnávání, kde by se praxe v hlavních bodech měla sjednotit ve všech členských zemích. A toto opatření jde proti této direktivě. Takže místo aby se agenturní zaměstnávání s ostatními evropskými zeměmi nivelizovalo, přibyla nám tato nová restrikce.

A.cz: Jak podle vás toto opatření dopadne na agentury práce?
Ty poctivé, jako jsme my, které zaměstnávají lidi na pracovní smlouvy a platí za ně sociální a zdravotní pojištění, zaměstnaly v roce 2011 asi kolem dvou tisíc cizinců z třetích zemí. To je malinké číslo, těchto cizinců jsou tady deseti- až statisíce, to víme všichni. To, že se omezilo zaměstnávání cizinců z třetích zemí přes agentury, vůbec nevyřeší problém, který se měl řešit, a to sice, že je tu spousta cizinců zaměstnaných načerno. Dopadlo to zkrátka na ty, kteří to dělají poctivě a podle zákona. A ty, kteří to dělají nepoctivě, to vůbec nepostihne.

A.cz: Kdo tedy zaměstnává ty statisíce cizinců z třetích zemí?
To je dobrá otázka. To se zeptejte na ministerstvu. Já si myslím, že dobrá půlka těch lidí je tady načerno. Nebo že mají nějaké vízum, ale ne pracovní. Získat pracovní vízum pro Ukrajince trvá pět až šest měsíců.

A.cz: Pocítila nějak novelu zákona o zaměstnanosti i vaše agentura?
Měli jsme asi stovku ukrajinských inženýrů, specialistů v IT technologiích. Trvalo nám měsíce, než jsme je sem dostali. Musíme je ale propustit, protože je nemůžeme jako agentura zaměstnávat. A takovýchto případů je plno. Naopak tu část pracujících cizinců, která je tady načerno, nebo na turistické vízum, nebo jim dává někdo peníze na ruku, zákon fakticky nereguluje. Tam je asi potřeba nasadit pořádné kontroly.

A.cz: Zmínila jste dvě opatření, která v novele zákona jsou a která jsou pro agentury nepřijatelná. Jmenovala jste první. Jaké je to druhé?
Taky velká legrace. Agentury nesmějí zaměstnávat lidi se změněnou pracovní schopností.

A.cz: Myslíte, že by to také mohlo být považováno za diskriminaci?
Myslím, že to omezí přístup osob se zdravotním omezením ke všem možnostem trhu práce.

A.cz: Těch ale zřejmě nezaměstnáváte tolik jako cizinců. Proč je zrovna tento zákaz pro vás tak zásadní?
Agentura Manpower zaměstnává pět šest tisíc lidí a mezi nimi má samozřejmě jen málo těch, kteří mají změněnou pracovní schopnost. Bývají ale zaměstnáváni vždy pro nějaký specifický výkon práce. Těchto pár lidí nám zakázali zaměstnávat. Dobrá, nedá se nic dělat. Na druhou stranu my jsme ze zákona zaměstnavatel jako každý jiný. Musíme tedy platit povinné odvody z celkového počtu zaměstnanců. Stát mi na jedné straně zakazuje zaměstnávat zdravotně postižené, na druhou stranu mi ale ukládá platit povinné odvody, protože je nezaměstnávám. V našem případě je to třeba osm milionů. Zákon na to nemyslel.

A.cz: Budete se nějak proti tomu bránit?
Ano, budeme proti tomu protestovat jako celá asociace pracovních agentur. Ta reprezentuje asi 17 tisíc lidí zaměstnaných přes agentury. Určitě o nás bude hodně slyšet, protože to, co se v zákoně stalo, je nesmysl. Doufám, že se nějak dohodneme s ministerstvem, já jsem ale připravená jít až k evropskému soudu.

A.cz: Mluvil jsem například se zelináři, kteří si své dělníky z Ukrajiny dosud mnoho let zaměstnávali sami, bez agentur. I těm ministerská opatření vadí a mají o nich jednat s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09). Vás podobné jednání čeká taky?
My máme domluvenou schůzku na úrovni náměstka. Jsem zvědavá, jak budou reagovat, a doufám, že  bude stačit, abychom za ministrem jít nemuseli. Ale půjdu až na Evropu, pokud bude potřeba, protože tohle není možné.

A.cz: Ministerstvo připustilo, že novela zákona o zaměstnanosti povede místy k dočasnému nedostatku pracovní síly, že je to ale vyváženo tím, že pracovní povolení budou zachována po dobu, na jakou budou vydána. Cizinci, kteří pracují pro zemědělce, mají povolení jen na sezónní práce v daném roce. Co to znamená pro jejich zaměstnavatele?
Že příští rok ty lidi nebudou mít. Stát jim vlastně blokuje podnikání, to je špatně. Tato opatření by ze zákona měla zmizet, protože jsou nesmyslná. Jestliže tu cizinec bude pracovat, bude platit daně, zaměstnavatel za něj bude taky odvádět daně, tak proti čemu to je?

Jste cizinec nebo zdravotně postižený, který kvůli novým opatřením přišel o místo? Nebo vlastníte či pracujete ve firmě, kde k tomu dochází? Dejte mi vědět na Facebooku.

 

Právě se děje

Další zprávy