Levný internet pro živnostníky nebude, soutěž se ruší

Ekonomika Ekonomika
22. 2. 2012 9:20
Vládní agentura měla rozdělit malým firmám půl miliardy korun
Internet, ilustrační snímek
Internet, ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Rok a půl trvající pokus vládní agentury CzechInvest vybrat operátora, který by poskytoval nejmenším firmám a živnostníkům IT služby se slevou, skončil fiaskem. Informují o tom středeční Hospodářské noviny.

Agentura se rozhodla zakázku skoro půl roku po obdržení nabídek úplně zrušit, protože v něm zbyl jediný uchazeč. Předtím ale agentura čtyři uchazeče vyloučila kvůli formálním chybám.

Podle předchozích odhadů CzechInvestu mělo na dotaci dosáhnout až tři tisíce firem. Dotace z fondů Evropské unie by jim zlevnily šedesátiprocentní slevou mobilní i pevné připojení k internetu, datová úložiště, systémy pro zabezpečení podnikové sítě a další IT služby.

Vítěz tendru měl rozdělovat mezi malé a drobné podnikatele téměř půl miliardy korun eurodotací ve zjednodušeném režimu bez složitých žádostí a většího papírování.

Operátoři se budou bránit

Tendr podle deníku skončí u antimonopolního úřadu a zřejmě i před soudy. Dvěma z pěti operátorů, kteří se o zakázku ucházeli, se postup agentury nezamlouvá a hodlají se bránit u antimonopolního úřadu.

Proti postupu CzechInvestu protestuje operátor GTS Czech, který v tendru nakonec zůstal jako jediný uchazeč a navíc podal nejnižší nabídku. Proti vyloučení podal již dříve námitku také Dial Telecom. CzechInvest ale nečekal na rozhodnutí antimonopolního úřadu a celý tendr zrušil.

"V zakázce postupujeme zcela korektně a v souladu se zákonem. Je možností a právem jakéhokoli uchazeče odvolat se. Ale zůstal jenom jeden uchazeč a není možnost porovnání s jinou nabídkou. Nebudu riskovat, že peníze budou vydány neefektivně," řekl Hospodářským novinám ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek.

Podnikatelé o dotace nepřijdou

CzechInvest se rozhodl půlmiliardu určenou na tuto zakázku rozpustit v jiných výzvách k žádosti o dotace z operačního programu Podnikání a inovace.

"Malí podnikatelé žádají velmi efektivně. Je vidět, že se to dobře naučili. Nehrozí, že by se peníze nevyčerpaly nebo nedostaly k menším firmám," říká Křížek.

 

Právě se děje

Další zprávy