Brno bude testovat brzdy vozů Mercedes i Rolls-Royce

Tomáš Fránek
16. 2. 2012 14:25
Americký Honeywell postaví v Brně testovací centrum na zkoušení brzd
Průmyslová zóna Černovická terasa v Brně
Průmyslová zóna Černovická terasa v Brně | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - V Brně se budou zkoušet brzdy používané ve velké části osobních i nákladních aut.

Americký koncern Honeywell totiž v průmyslové zóně Černovická terasa otevře ojedinělé vývojové a testovací centrum brzdových systémů aut.

Firmy patřící americkému koncernu přitom dodávají brzdy a další části brzdných systémů většině velkých automobilek, jako je Mercedes, Volkswagen, Volvo nebo Peugeot.

Brno je špička

Jde o další investici, která potvrzuje postavení Brna jako inovačního a vývojové centra Česka.

Honeywell už svoji investici oznámil úřadům, které posuzují vliv na životní prostředí. Kvůli novému brzdovému centru postaví developerská společnost CTP v areálu Černovické terasy novou halu s rozlohou asi 1000 metrů čtverečních.

"Uživatelem provozu bude divize firmy Honeywell zabývající se zkoušením, testováním a vývojem brzdových systémů používaných v konstrukcích náprav a kol osobních automobilů, autobusů a nákladních automobilů," oznámila společnost CTP.

Nová hala pro dvacet pět expertů se začne stavět už v březnu a bude dokončena do konce roku. V hale bude testovací laboratoř firmy, firma bude brzdy zkoušet jak v podmínkách připomínajících reálnou situaci na silnicích, tak při zvláštních klimatických podmínkách (vlhko, teplota nebo slané prostředí).

Nepřetržité testy brzd

"Některé životnostní testy budou trvat i několik dní nepřetržitě," uvedla firma v oznámení úřadům.

Honeywell působí v Brně dlouhodobě a otevřel ve městě velké vývojové středisko. To je jedním z největších středisek vývoje turbodmychadel na světě. Vyvíjí se tu ale třeba i materiály pro brzdy aut a avionika letadel.

V novém vývojovém centru má práci 700 inženýrů, v sousední továrně Honeywell pracuje kolem 600 lidí. V Brně přitom už teď pracuje přes polovinu ze tří tisíc lidí, které Honeywell v Česku zaměstnává.

 

Právě se děje

Další zprávy