Firmy dál utíkají do daňových rájů. Bermudy už nelákají

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 2. 2012 10:55
Z daňových rájů jsou kontrolována 3,28 procenta firem registrovaných v Česku
Foto: Jan Langer

Praha - Počet podnikatelů, kteří se přesouvají do daňových rájů, se v loňském roce výrazně zvýšil. Za rok jich přibylo 328. Celkový počet vlastníků českých firem, kteří pocházejí z destinací považovaných za daňové ráje, ke konci roku 2011 přesáhl 11 750.

V současné době je z daňových rájů kontrolovaných 3,28 procenta firem registrovaných v Česku, uvádí Česká kapitálová informační agentura (Čekia).

"Za posledních šest let, kdy tyto statistiky sledujeme, vzrostl počet společností, které jsou kontrolovány z daňového ráje, o šedesát procent," stojí v úterní zprávě. Celkově se do zemí s příznivějšími daňovými podmínkami od roku 2005 přesunulo 4 418 podniků.

Nárůst byl letos vyšší

"Stále pokračující, zpravidla formální, stěhování tuzemských firem z Česka do daňových rájů by se mělo stát silným varovným signálem pro celou politickou garnituru," komentuje výsledky analytička agentury Petra Štěpánová.

Současný trend je podle ní signálem, že se podnikatelům z mnoha důvodů v Česku nelíbí, sídlo v daňovém ráji jim přitom přináší pouze výhody. Firmy přesouvají svá sídla do zahraničí kvůli vysokým daním nebo proměnlivým zákonům.

"K záměru přesunout se do zahraničí přispívá i nedůvěra ve stát, zejména v účelné využití odvedených peněz. Zdá se, že nedůvěra ke státu roste a bude mít svůj dopad v nižším výběru daní," zdůrazňuje Viktor Hába ze společnosti Akont Trust Company.

Jak Čekia uvádí, nárůst vlastníků českých firem, kteří se přesunuli do daňových rájů, byl významný především ve srovnání s rokem 2010. Ten byl totiž nejslabší za posledních pět let - tehdy se do daňového ráje přesunulo pouze 281 tuzemských firem.

Roste zájem o Kypr

Dvě třetiny společností kontrolovaných z daňového ráje mají vlastníky s evropskou adresou, z "exotických" destinací je ovládaných jen necelých jedenáct procent subjektů.

K nejatraktivnějším daňovým rájům patří nadále Nizozemí, Kypr a Lucembursko. Nejvíce českých firem loni přesídlilo na Kypr, celkem jich bylo 155. "Relativní přírůstek loni zaznamenaly Seychely, Kajmanské ostrovy a Belize," uvádí Čekia.

Zájem o Kypr mají české firmy podle Akont Trust Company hned z několika důvodů. "Důvodem je nízká daňová zátěž, obchodní rejstřík pouze částečně přístupný online a vysoká úroveň právní ochrany zajištěná kvalitními zákony a členstvím v Evropské unii," píše společnost ve své zprávě.

Kyperské firmy navíc neplatí žádné daně z obchodu s cennými papíry, pří výplatě dividend nebo za prodej obchodních podílů. Daň z příjmu právnických osob tu činí 10 procent (v Česku se jedná o 19 procent) a nejvyšší sazba DPH dosahuje 15 procent (v ČR 20 procent).

"Pokud firma podniká v mezinárodním obchodu se zbožím a například v Česku prodává elektroniku z dovozu, ušetří na Kypru jen na dani z příjmu právnických osob 900 tisíc korun za každých vydělaných deset milionů," nastiňuje Hába.

Některé daňové ráje přitom přestávají být pro Čechy dlouhodobě atraktivní. Například s bermudskou vládou podepsal náměstek českého ministra financí v srpnu oboustrannou dohodu o výměně daňových informací. Bermudy se tak zavázaly, že českým úřadům poskytnou veškerá data týkající se daňových záležitostí.

Kromě toho Česká republika v loňském roce dojednala spolupráci například s ostrovy Guernsey a Man nebo s Panenskými ostrovy.

 

Právě se děje

Další zprávy