Kalousek živnostníkům: Využijete paušál, nebude sleva

ČTK ČTK
13. 2. 2012 9:07
ODS navrhuje omezit velikost živnosti maximálním obratem pět milionů korun
Foto: Jan Langer

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připravil náhradní variantu pro případ, že neuspěje se svým záměrem snížit výdajové paušály živnostníků zpět na úroveň roku 2005, proti kterému se postavil premiér Petr Nečas (ODS).

Záložní plán počítá s tím, že živnostníci by nesměli současně uplatňovat paušály a daňové slevy či bonusy. V pondělním vydání o tom informuje časopis Týden, podle kterého se ale nový návrh nelíbí koaliční ODS ani opoziční ČSSD.

Pokud Kalousek s původním návrhem na snížení paušálů neuspěje, chce podle Týdne vyjednat aspoň kompromis. "Pokud budete jako osoba samostatně výdělečně činná uplatňovat paušály, nesmíte uplatňovat slevy a bonusy. A když chcete uplatňovat slevy a bonusy, tak účtujte, ale neuplatňujte paušály," cituje Týden Kalouska.

Na bonusech tratí erár

Jinak plánuje využívání paušálů omezit ODS. "ODS navrhuje ponechat sazby tak, jak jsou, ale omezit velikost živnosti maximálním obratem pět milionů korun, aby to skutečně bylo pro malé podnikatele," uvedl náměstek ministra financí Ladislav Minčič (ODS).

O stropu pro uplatnění paušálů pět až 20 milionů korun ročního obratu už koncem ledna mluvil premiér Nečas.

Týden připomíná, že výběr daně nyní ovlivňují nejen paušály, ale právě i daňové bonusy. Drobný podnikatel se po vypočtení nulového daňového základu může díky bonusům dostat do mínusu, který mu však uhradí finanční úřad z peněz daňových poplatníků. Vyplácení těchto bonusů pak snižuje výnos z daní.

Počet těchto případů podle generálního ředitele Generálního finančního ředitelství ČR Jana Knížka poslední dobou vzrůstá.

Mezi příklady zneužívání systému uvádí pracovníky, kteří nejsou občany ČR, nicméně v Česku pracují. Daňový bonus za dítě je pak vyplácen například na Ukrajinu či do Vietnamu, přičemž nelze prokázat, zda uváděný počet dětí žijících například v Hanoji odpovídá realitě.

"Současného stavu nejvíce zneužívají cizinci, kteří působí jako OSVČ v ČR. Systém však zneužívají i velké firmy, které do něj našly cestu," uvedl první místopředseda Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek, podle kterého se jedná hlavně o velké právní firmy, které fungují jako sdružení fyzických osob.

"Tyto firmy klidně proženou přes paušály roční obrat 300 až 500 milionů. Na paušály si udělají náklady a na daních odvedou třeba jen 30 milionů z 500," podotkl Baránek.

Strana soukromníků ČR proto podle Baránka zaslala Nečasovi návrh na omezení paušálů. Živnostníci navrhují omezit použití paušálů na příjmy nejvýše 25 milionů korun a zdola ohraničit výši příspěvků na dítě. Premiér Nečas podle informací Týdne živnostníkům slíbil se jejich návrhem zabývat.

Také ČSSD proti

S novým Kalouskovým záměrem omezit živnostníkům využívání daňových slev a bonusů nesouhlasí ani ČSSD. "Sociální demokracie není v žádném případě ochotna podpořit šílený nápad ministra Kalouska, který by měl znamenat, že se bude spekulovat s daňovým bonusem na děti," uvedl stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD).

Jako řešení Mládek navrhuje využití paušálů pouze pro neplátce DPH, protože paušály byly původně určeny na snížení administrativy pro drobné živnostníky, a nikoli ke snižování daňové zátěže.

Výdajové paušály využívají osoby samostatně výdělečně činné k výpočtu daní a jejich výše se liší podle profese. V současné době si obecně nejvíce mohou odečíst řemeslníci a zemědělci (80 procent), následují ostatní živnostníci (60 procent) a další povolání typu daňových poradců, auditorů či tlumočníků (40 procent).

 

Právě se děje

Další zprávy