Na obchodníka Mexx Reality si brousí zuby exekutor

ČTK ČTK, Věra Tůmová
10. 2. 2012 16:00
Na část Mexx Group je vyhlášená exekuce kvůli obchodnímu sporu
Realitky prodávají i mlýny...
Realitky prodávají i mlýny... | Foto: RK Re/Max Art

Praha - Exekutorský úřad Brno-město vyhlásil exekuci na podíl společnosti Mexx Group v pražské realitní kanceláři Mexx Reality CZ. Exekuci úřad vyhlásil ve prospěch výrobce plachet na auta Kon-kys z Mořkova na Novojičínsku, jemuž má realitní firma dlužit kolem 253 tisíc korun. ČTK to zjistila z obchodního rejstříku. Podle Mexx Group za to může normální obchodní pře.

"Jde o běžný spor s dodavatelem, kde rozporujeme výši plnění," řekl ČTK generální ředitel Mexx Group Josef Šinágl. Exekuce podle šéfa firmy nezasáhla žádnou část podnikání společnosti a nemá vliv na její chod. "Využijeme všech právně dostupných prostředků k narovnání vzájemných vztahů," dodal Šinágl.

Staňte se zámeckým pánem aneb nejzajímavější nemovitosti na prodej

"Praktickým důsledkem vyhlášené exekuce je již nyní to, že společnost nemůže obchodní podíl převést, jakkoli zatížit ani s ním jinak nakládat. Veškeré právní úkony, které by byly v rozporu s tímto zákazem, by byly neplatné," uvedl na dotaz ČTK Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře VDNU legal.

"Pokud usnesení nabude právní moci Mexx Group přijde o obchodní podíl a fakticky vlastnictví Mexx Reality, Mexx Reality skončí v likvidaci," dodal právník. Výše pohledávky podle Novotného ale potvrzuje sdělení firmy, že za exekucí je jen obchodní spor.

Exekuce již hrozila

Hrozba exekuce se nad společností nevznáší poprvé. V roce 2009 chtěl exekutor zabavit v Mexx Reality poloviční podíl Zdeňka Macháčka, nakonec se však podle již dřívějšího sdělení firmy exekuce neuskutečnila.

Původní Mexx Reality vznikla v roce 2000. Vlastnictví realitní kanceláře bylo od té doby spojené s pestrou směsicí osob. V popředí stáli nejdříve majitelé Macháček a Jiří Sebök. V roce 2008 se o Mexx Reality zajímala také investiční skupina Natland, ze vstupu investora do realitní kanceláře ale nakonec sešlo.

Úspěšnější byl v roce 2009 Jan Kočka, syn provozovatele Matějské pouti Václava Kočky. V realitní kanceláři získal od Seböka poloviční podíl, který však už za půl roku přešel na tehdy ještě 18letého Lukáše Wrzecionka.

Právě Wrzecionko následně v roce 2010 převzal zbývající podíl od Macháčka a Mexx Reality alespoň podle oficiálních údajů ovládnul. Macháček zůstal prezidentem firmy. Přibližně ve stejné době Mexx Reality koupila většinový podíl v dražební společnosti Clanroy.

Nejkrásnější stavby podle vás:

Řada proměn kolem Mexx Reality tím však neskončila. V roce 2010 vstoupil na scénu holding Mexx Group, který pod svá křídla začlenil Mexx Reality, Clanroy a několik dalších firem. Wrzecionko je aktuálně předsedou dozorčí rady skupiny, členem rady je také Sebök. Jediným členem představenstva je Šinágl.

Akcie Mexx Group jsou psané na majitele. Samotný název Mexx Group se v obchodním rejstříku objevil poprvé v roce 2009. Firma vznikla přejmenováním společnosti Tyto Alba. To je latinský název pro sovu pálenou, která vyniká bílou barvou. Jediným akcionářem Tyto Alba byl podle údajů dostupných v obchodním rejstříku Wrzecionko.

Kromě obvyklého realitního byznysu Mexx Reality v minulosti prodávala také například nemovitosti pro ministerstvo vnitra. Prostřednictvím dražební společnosti Clanroy se pak realitní skupina dostala také k zakázkám pro České dráhy nebo některé tuzemské banky.

 

Právě se děje

Další zprávy