AVG po dnu na newyorské burze klesla cena akcií o 18 %

Karel Toman
2. 2. 2012 21:40
Původně brněnská garážová firma na počítačové antiviry plánuje další rozvoj
Foto: Reuters

New York/Brno - Ve čtvrtek odpoledne našeho času vstoupila na americkou burzu původem brněnská garážová antivirová firma AVG Technologies.

AVG prodala čtyři miliony nových akcií (primární emise akcií, IPO) a stejný počet akcií od stávajících akcionářů, to vše za 16 dolarů kus. Dnes tak získala 128 milionů dolarů.

Během dne ale cena akcií klesla o 18 procent na zhruba 13,5 dolaru a tržní hodnotu firmy to snížilo na zhruba 734 milion dolarů (14 miliard Kč).

Propad akcií AVG souvisí s nepříznivým naladěním trhu vůči akciím nových technologických firem, protože řada emisí podobného typu včetně internetových firem jako Zynga nebo Groupon v minulých měsících investory po počátečním vzestupu zklamala.

Šéf AVG J. R. Smith označil slabý debut za "víceméně důsledek situace na trhu", vyjádřil však přesvědčení, že cena AVG půjde později nahoru.

Do Česka může proudit víc kapitálu

Do 30 dnů může firma prodat další opce na 1,2 milionů akcií, takže příjem ze vstupu na burzu se může vyšplhat až na 147,2 milionu dolarů. Při původně zvažovaných až 18 dolarech za akcii mohla firma získat celkem 165 milionů dolarů, i tak se však cena dvacet let staré společnosti po dnešku může při počtu 54,3 milionu akcií přiblížit miliardě dolarů.

"Je skvělé sledovat malou lokální firmu vyrůst v globálního hráče. A je to signál dalším českým firmám, že pokud pečlivě budujete svůj byznys a děláte ta správná rozhodnutí, je možné dostat se i na newyorskou burzu," řekl deníku Insider člen představenstva a spolumajitel AVG Richard Seewald z investičního fondu Alpha Associates jen pár minut poté, co se na newyorské burze začalo s AVG obchodovat. Seewald v AVG působí už od roku 2001.

"Skutečně zajímavý příběh je v tom, že se v regionu střední Evropy  vytváří vysoce růstová podnikatelská příležitost," řekl investor, v jehož investičním portfoliu je třeba liberecká firma Elmarco specializující se na výrobu nanovláken, společnost Centrumholdings, ale také banka Equabank nebo česká pobočka T-Mobilu.

"Pro technologický sektor v regionu je to rozhodující moment. Dalším společnostem přicházejícím z tohoto regionu bude díky tomu věnována větší pozornost a v důsledku toho sem bude proudit víc kapitálu," dodal Richard Seewald. Podle něj nelze vyloučit, že vstup na burzu vytvoří v Česku nová pracovní místa.

K emisi akcií si společnost vybrala nejprestižnější světovou burzu NYSE na newyorské Wall Street. Z prospektu, který k tomu vydala, vyplývá, že ke konci září 2011 měla AVG přes 105 milionů aktivních uživatelů svých produktů, z čehož 15 milionů tvořili zákazníci placených produktů.

Deset miliard na dividendách za čtyři roky

Za první tři čtvrtletí roku 2011 měla AVG tržby v přepočtu za čtyři miliardy korun, z toho provozní zisk zhruba za miliardu. Za poslední čtyři roky vyplatila akcionářům na dividendách přes deset miliard korun, vyplývá z podkladů.

V prospektu se ale zároveň uvádí, že momentálně vyplácení dividend AVG neplánuje a peníze chce použít na rozvoj firmy. To je i důvod vstupu na newyorskou burzu. Podle některých expertů je například AVG příliš závislá na americkém trhu a na svém největším klientovi firmě Google a měla by začít hledat příležitosti i jinde.

AVG vznikla pod svým původním jménem Grisoft. Před více než deseti lety v ní získala většinu investiční společnost Benson Oak Capital. Dnes jsou kromě managementu AVG hlavními vlastníky společnosti Intel Capital, TA Associates a PEF Information Technology.

AVG je dnes registrována v Nizozemí, přesto většina z jejích více než 800 zaměstnanců pracuje ve vysoce kvalifikovaných pozicích v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy