Bitcoinová burza chce do konkurzu, pomoc nepřišla

Ekonomika Ekonomika
28. 2. 2014 12:25
Burza MtGox o svých problémech věděla a doufala, že jí pomůže konkurence.
Foto: Bitcoin.org

Tokio - Přední burza pro kybernetickou měnu bitcoin MtGox podala u tokijského soudu žádost o bankrotovou ochranu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace japonských médií.

Burza v úterý na svých internetových stránkách oznámila, že "prozatím" ukončila všechny transakce. Podle zprávy, která se odvolává na vnitřní dokumenty MtGox, na burze zmizelo přes 740 tisíc bitcoinů za více než 390 milionů dolarů. Zástupci burzy o problémech věděli a spoléhali se na pomoc dalších velkých bitcoinových burz.

Ty po zveřejnění problémů MtGoxu reagovaly společným prohlášením, ve kterém se od MtGox distancovaly. "Toto tragické porušení důvěry uživatelů MtGox je výsledkem akce jedné firmy a neodráží odolnost nebo hodnotu bitcoinu a celého odvětví digitální měny. Jsou tu stovky důvěryhodných a zodpovědných společností, které se bitcoinem zabývají," uvedly například Coinbase, Bitstamp, BTC China nebo Blockchain.

Japonské ministerstvo financí spolu s policií problémy burzy již vyšetřuje. Jak zástupci ministerstva, tak představitelé Bank of Japan ale zdůraznili, že za dohled nad bitcoinem nenesou odpovědnost, jelikož není v zemi definován jako měna.

MtGox je jakýmsi druhem specializované směnárny na bázi burzy: umožňuje koupit nebo prodat bitcoiny za dolary a další měny.

Problémy burzy MtGox zasáhly i některé české investory. Například student práv Tomáš Zvala tu přišel prakticky o celé své virtuální jmění. Podle jeho slov se jednalo o "mince" za více než šest set tisíc korun. Část těchto peněz měl na účtu burzy v bitcoinech, u některých čekal na převod.

"Bohužel jsem porušil základní pravidlo - nedávat všechna vajíčka do jednoho košíku," řekl online deníku Aktuálně.cz. Že by v dohledné době získal své peníze zpět, nečeká.

Ztratí se důvěra v bitcoin

Burza MtGox o svých problémech věděla a doufala, že jí konkurence v zájmu záchrany kryptoměny pomůže, informoval ve středu deník Insider. Ten čerpal z dokumentu Crisis Strategy Draft, na který odkazuje server CoinBase a který podle jeho zdrojů pochází skutečně z MtGoxu.

V dokumentu stojí, že klíčová japonská burza potřebovala finanční injekci, zhruba 200 tisíc bitcoinů. "Pokud se tak nestane, náklady momentálně nelze vyčíslit. (…) Realita je taková, že MtGox může kdykoliv zbankrotovat," stojí ve zprávě.

Pomoc od dalších burz byla podle autorů nezbytná proto, že jinak se ztratí důvěra v bitcoin jako takový, za nejhorší scénář považují konec této virtuální měny. "Možná škoda by způsobila rychlé a tvrdé zásahy vlády. Toto už dávno není jen o záchraně MtGox," varují.

Do problémů se japonská MtGox dostala nejspíše proto, že se podařilo některé platby pozměnit. "Kvůli chybě ve zpracování transakcí v systému MtGox bylo možné přesvědčit systém, aby si myslel, že peníze, které už zaplatil, nikdy neodešly. Systém je pak automaticky poslal znovu," vysvětluje český student práv a investor Tomáš Zvala.

Potvrzuje to i citovaný dokument, ve kterém se píše: "Ke krádežím docházelo bez povšimnutí několik let." Burze nyní podle zprávy chybí 744 tisíc bitcoinů (při středečním kurzu 570 USD za bitcoin šlo o zhruba 424 milionů dolarů).

 

Právě se děje

Další zprávy