Lepší čísla o české ekonomice. Překvapena je i ČNB

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 14. 2. 2014 14:10
Hrubý domácí produkt vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 0,8 procenta.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Tuzemská ekonomika ukončila rok 2013 v dobré kondici. Hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 0,8 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím dokonce o 1,6 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu.

Analytiky tato čísla příjemně překvapila, čekali růst mezi čtvrtletími o 0,6 procenta. Například analytik Raiffeisenbank Václav Franče mluví dokonce o "neuvěřitelném růstu". "Růst české ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí bude takřka jistě nejrychlejší v Evropě," doplňuje Franče.

"Výsledek je opravdu impozantní, a dokonce v mezikvartálním srovnání předčil i Slovensko, kterému se v posledních letech dařilo lépe. Růst rozhodně dodá ekonomice potřebnou sebedůvěru a podpoří její další růst. Pro ekonomické subjekty, firmy, to přináší vzkaz, že obavy do budoucna nemusí být tak velké, a tím pádem mohou více investovat do svých projektů," říká Michal Kozub, analytik Home Credit.

Aktuální údaje o vývoji ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí roku 2013 jsou příjemným překvapením také pro Českou národní banku. "Vyznívají velmi optimisticky," řekl člen bankovní rady Lubomír Lízal. Zároveň ale dodal, že údaje o rychlejším růstu nyní nezmění vyznění prognózy centrální banky, která počítá s ukončením devizových intervencí na počátku příštího roku. Lízal také zatím nechtěl hodnotit vliv intervencí na ekonomický růst, ten prý ukážou až další data.

Za celý rok byl hrubý domácí produkt v roce 2013 v porovnání s předchozím rokem nižší o 1,1 procenta. A to přes to, že tento klíčový ukazatel stavu ekonomiky rostl tři poslední čtvrtletí v řadě a vymanil se z krátké recese, do níž se dostal na přelomu let 2012 a 2013.

Pro letošní rok analytici počítají s růstem. „Očekávám, že česká ekonomika letos poroste minimálně o 1,5 procenta. Hovoří pro to jak ukazatele průmyslové výroby a nových zakázek, tak podnikatelské nálady a rovněž slušná kondice německé ekonomiky, největšího odbytiště tuzemské ekonomiky. Postupně se také začne u exportérů projevovat příznivý vliv oslabení české koruny," říká Jiří Moser, řídící partner PwC ČR.

První ze tří odhadů

„Ekonomiku ve čtvrtém čtvrtletí táhly investice do dopravních prostředků a strojů. Beze změny zůstaly vládní výdaje. Špatnou zprávou je, že se meziročně nezměnila spotřeba domácností. Zde se negativně projevuje vysoká nezaměstnanost, která v posledních měsících navíc roste,“ komentuje výsledky Tomáš Volf, analytik Citfinu.

Za dobrým výsledkem stojí podle Kozuba hlavně tvorba kapitálu a zahraniční obchod. „Na tomto výsledku se podle mého názoru odráží i devizová intervence, která ekonomiku povzbudila v obou oblastech. Ekonomika byla z předchozích let mírně podinvestovaná, tvorba fixního kapitálu byla minimální. Proto nyní došlo ke zlomu a trend se otočil. Stejně tak zahraniční obchod pozitivně reagoval na výhodnější pozici po intervencích, a zároveň na oživení v Německu,“ říká Kozub.

K dnešním výsledkům hrubého domácího produktu je třeba dodat, že jde o první ze tří odhadů. V minulém čtvrtletí statistici nejprve napočítali mezičtvrtletí propad o 0,5 procenta, který následně revidovali na propad o 0,1 procenta, aby ho nakonec definitivně opravili na růst o 0,2 procenta.

"Z hlediska roku 2014 by české ekonomice mělo pomoci zlepšení hospodářství eurozóny. Nicméně je potřeba, aby se čeští politici zaměřili na podporu zaměstnanosti, tvorbu nových pracovních míst a zvýšení produktivity práce,“ uzavírá Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank pro střední a východní Evropu.

 

Právě se děje

Další zprávy