ČSOB po dvaceti letech mění šéfa, zisk loni mírně klesl

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 2. 2014 10:30
Pavla Kavánka od května nahradí John Hollows
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brusel/Praha - Šéf ČSOB Pavel Kavánek skončí ve funkci k 1. květnu. Nahradí jej John Hollows. Dnes to oznámila belgická KBC, majitel ČSOB. Kavánek ke stejnému datu nahradí Jana Švejnara v pozici šéfa dozorčí rady ČSOB. Hollows je nyní členem výkonného výboru KBC.

Pětašedesátiletý Kavánek pracuje v ČSOB přes 40 let, do banky nastoupil již v roce 1972 ve svých 24 letech po absolvování Vysoké školy ekonomické v Praze. V 70. letech působil také v londýnské pobočce Živnostenské banky. Podle vlastních slov nikdy nebyl členem KSČ. "V Londýně jsem byl v pozici obchodníka, který telefonuje a kupuje a prodává... Já jsem nikdy nebyl členem KSČ," řekl k tomu v roce 2000.

Od roku 1990 je členem představenstva banky a od roku 1993 předsedou představenstva a generálním ředitelem ČSOB. V roce 1992 absolvoval šestiměsíční vzdělávací kurz na Georgetownské univerzitě v USA. V roce 2007 odložila protikorupční policie jeho případ, kdy byl Kavánek prověřován, zda se nedopustil podvodu, když v roce 2000 vyjednával se státem o převzetí kolabující Investiční a poštovní banky. V roce 2007 získal titul Bankéř roku.

Sedmapadesátiletý Hollows je nyní členem výkonného výboru KBC. Vystudoval Cambridge University, poté pracoval mimo jiné v Barclays Bank v Londýně a v Kredietbank v Šanghaji. V KBC pracuje od roku 1996

Zisk klesl pod 14 miliard korun

Čistý zisk skupiny ČSOB loni klesl o 11 procent na 13,7 miliardy korun. Negativně působily nízké úrokové sazby a prodej podílu v ČSOB Pojišťovně ve čtvrtém čtvrtletí 2012. Bez zahrnutí tohoto prodeje zisk klesl meziročně o tři procenta.

Výsledky ČSOB, které ráno zveřejnila mateřská KBC a podle kterých loni klesl konsolidovaný zisk po zdanění na 554 milionů eur (cca 15,2 miliardy korun), jsou spočítány podle odlišné metodiky KBC.

Do skupiny ČSOB patří vedle banky například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, ČSOB Penzijní fond Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing.

Objem vkladů ČSOB vzrostl loni o pět procent na 660,3 miliardy korun. Objem úvěrů stoupl o sedm procent na 508,5 miliardy korun. "Díky nárůstu úvěrů i vkladů, zvýšené poptávce po podílových fondech a produktech finančního trhu se nám podařilo částečně zmírnit dopad prostředí nízkých úrokových sazeb. Snížili jsme provozní náklady a díky vysoké kvalitě našeho úvěrového portfolia zůstaly náklady na riziko nízké," uvedl vrchní ředitel pro oblast Řízení financí Bartel Puelinckx.

Provozní výnosy ČSOB loni klesly meziročně o šest procent na 33 miliardy korun. Provozní náklady klesly o tři procenta na 15,5 miliardy korun. Pokles byl dosažen díky úsporám ve všeobecných správních nákladech a nižším personálním nákladům.

Čistý úrokový výnos loni klesl kvůli nízkým úrokovým sazbám o čtyři procenta na 24,1 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí naopak stoupl o devět procent na téměř šest miliard korun.

Z ostatních velkých tuzemských bank zatím výsledky zveřejnila jen Komerční banka. Té loni klesl konsolidovaný čistý zisk připadající na akcionáře banky meziročně o 10,2 procenta na 12,528 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy