Překvapení na druhou. Ekonomika nepadá, opravil se ČSÚ

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
9. 1. 2014 10:48
Když statistici v listopadu zveřejnili svůj první odhad, doslova šokovali trh.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí loňského roku oproti předchozímu čtvrtletí neklesla, ale naopak o 0,2 procenta vzrostla. Hrubý domácí produkt tak - byť mírně - roste už dvě čtvrtletí za sebou, když ve druhém čtvrtletí roku 2013 stoupl o 0,3 procenta.

Vyplývá to z dalšího zpřesnění klíčových údajů o tuzemské ekonomice, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad.

Když přitom statistici v polovině listopadu zveřejnili svůj první předběžný odhad, výrazně překvapili trh. Analytici totiž tehdy očekávali mezi čtvrtletími růst o 0,5 procenta, zatímco statistici napočítali propad o 0,5 procenta. Už na začátku prosince ale ve zpřesněném odhadu zmírnili pokles na 0,1 procenta.

Meziroční pokles o 1,2 procenta

V meziročním srovnání ekonomika klesla o 1,2 procenta, což je podle dnešního zpřesnění o desetinu procentního bodu lepší údaj, než statistici uváděli v prosinci (oproti prvnímu listopadovému odhadu dokonce o čtyři desetiny).

HDP ve třetím čtvrtletí 2013 meziročně pokleslo kvůli klesající investiční aktivitě a slabé zahraniční poptávce, uvedli statistici.

"Česká ekonomika sice mezičtvrtletně neklesla, přesto nehovoříme o nějakém velkém obratu. Mezi hlavní důvody poklesu ekonomiky v meziročním vyjádření patří, že třetí čtvrtletí 2013 bylo o tři dny kratší oproti předchozímu roku, dále nízké investice a horšící se čísla zahraničního obchodu," komentuje výsledky analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

O stavu ekonomiky podle něj dobře vypovídá fakt, že největším tahounem na straně poptávky byl vládní sektor, kde vzrostla konečná spotřeba  meziročně o 2,5 procenta.

Pro nynější revizi již měl statistický úřad k dispozici všechny standardně používané datové zdroje. Současně s tím upřesnil i výsledky ekonomiky z předchozích čtvrtletí: Meziroční snížení HDP v prvním čtvrtletí se zlepšilo ze 2,4 na 2,3 procenta a ve druhém čtvrtletí se naopak zhoršilo z 1,5 na 1,7 procenta. V mezičtvrtletním srovnání po poklesu v prvním čtvrtletí o 1,3 procenta HDP ve druhém čtvrtletí vzrostl o 0,3 procenta, což je méně než původně uváděných 0,6 procenta.

Statistici začali ke každému čtvrtletí vydávat tři odhady HDP místo dvou v loňském roce, aby se přizpůsobili novým požadavkům na zasílání dat Eurostatu. První odhad vývoje ekonomiky za celý loňský rok zveřejní ČSÚ 14. února.

 

Právě se děje

Další zprávy