Obamova holubice schválena. Kdo je první žena Fedu?

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 1. 2014 10:10
Nová šéfka amerického Federálního rezervního systému Yellenová střídá Bernankeho.
Janet Yellenová, šéfka Fedu
Janet Yellenová, šéfka Fedu | Foto: Reuters

Washington/Praha - Nová šéfka amerického Federálního rezervního systému (Fed) Janet Yellenová, první žena v této roli, vystřídá Bena Bernankeho. Její nominaci schválil americký Senát.

Sedmašedesátiletá ekonomka převezme 1. února úřad, který ve Spojených státech plní roli centrální banky. Během sto let existence Fedu tuto instituci nikdy neřídila manažerka, vždy to byl muž.

Podle serveru CentralBankNews.info je v současnosti mezi zhruba 180 šéfy centrálních bank 14 žen (z vyspělých zemí má ale guvernérku banky od loňského června pouze Rusko).

Obama vybral "holubici"

Investoři Yellenovou považují za "holubici". To ve slangu ekonomů znamená, že podporuje hospodářský růst a boj s nezaměstnaností i za cenu růstu inflace. Stejně tak zastává názor, že by měly krátkodobé úrokové sazby zůstat téměř na nule, dokud se nepodaří snížit míru nezaměstnanosti ze současných 7,3 procenta na 6,5 procenta.

Už ve chvíli, kdy se jméno Yellenové objevilo, se finančním trhům ulevilo. Dá se totiž očekávat, že na rozdíl od exministra financí Lawrence Summerse, který s Yelennovou vedl boj o post šéfa Fedu, bude shovívavá k aktuální politice kvantitativního uvolňování a federální vláda bude od politiky levných peněz ustupovat pomaleji. Fed už sice ustupuje z každoměsíčního vykupování dluhopisů (původně v hodnotě 85 miliard dolarů), ale jen mírně. Stále tímto způsobem pumpuje peníze na finanční trhy.

Z univerzity do státní sféry

Viceprezidentkou Fedu byla Yellenová od 4. října 2010, původně měla v této funkci vydržet do podzimu 2014. Předtím působila šest let v čele Federální rezervní banky v San Franciscu. V letech 1997 až 1999 seděla v americké Radě ekonomických poradců, v období 1997 až 1999 byla rovněž předsedkyní Výboru pro ekonomickou politiku OECD.

Kromě státních orgánů pracovala také v akademické sféře, například jako profesorka Kalifornské univerzity v Berkeley nebo na Harvardské univerzitě. K hlavním tématům, na která se specializuje, patří problematika nezaměstnanosti.

Svá studia ekonomie na Brownově univerzitě ukončila Yellenová v roce 1967, v roce 1971 pak získala v témže oboru titul PhD. na Yaleově univerzitě.

Yellenová je provdaná za George Akerlofa, nositele ceny Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy, která bývá obvykle zjednodušeně označována za Nobelovu cenu za ekonomii.

 

Právě se děje

Další zprávy