Obchody roku. Králové jsou Kellner s Křetínským

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
30. 12. 2013 16:20
Deníky Insider a Aktuálně.cz sestavily ve spolupráci s Readbank žebříček obchodů roku.
Finančník na snímku z dubna 2011.
Finančník na snímku z dubna 2011. | Foto: ČTK

Praha - Kdyby čeští byznysmeni soutěžili, kdo otočí na trhu největší balík peněz, králi roku by se stali Petr Kellner a Daniel Křetínský. Zvláště Kellnerova skupina PPF byla hodně čilá: v žebříčcích největších obchodů roku sice boduje pravidelně, ten letošní ale zcela opanovala. Kellner nebo lidé z jeho okolí asistují hned u sedmi ze třinácti rekordních transakcí českého trhu (viz žebříček v placeném deníku Insider).

PPF má za sebou vůbec přelomový rok. V lednu oznámila odchod z pojišťovacího byznysu, na kterém vyrostla. Už to samo znamená rekordní transakci: za vykoupení téměř 49procentního podílu ve společném holdingu Generali PPF přislíbila kupující italská skupina Generali Kellnerovi vyplatit do roku 2014 celkově 2,5 miliardy eur (v přepočtu přes 65 miliard korun). Hned na jaře PPF inkasovala první část ceny, tedy 1, 268 miliardy eur za prvních 25 procent akcií převedených na Italy.

Prodej pouhé čtvrtiny pojišťovací skupiny Generali PPF Holding představuje letos 114. největší obchodní transakci roku na zeměkouli.

Telekomunikace táhnou

Kellnerovi se tím otevřely nové možnosti, kapitál se rozhodl přesunout do telekomunikací. Nepodařil se mu sice původní plán - získat v aukci ČTÚ frekvence a založit na zelené louce čtvrtého českého mobilního operátora, protože ČTÚ v létě aukci zrušil. Na druhou soutěž už ale PPF nečekala a rovnou koupila jednoho ze tří stávajících operátorů - českou pobočku španělského obra Telefónika. Za necelé dvě třetiny akcií Telefóniky O2 Czech Republic Kellner platí přes 63 miliardy korun. Což je mimochodem 50. největší transakce letošního roku na světě.

Majitel PPF jde s dobou: právě v telekomunikační branži se dnes odehrává největší počet obchodů, sem směřuje nejvíc kapitálu. Plná polovina z deseti největších světových dealů letošního roku (viz světový žebříček v deníku Insider), se odehrála právě v tomto sektoru.

Do telekomunikací spadá i vůbec největší globální obchod roku. Odehrál se v září a jeho hlavním aktérem byla americká společnost Verizon Communications, jež převzala od Vodafonu 45procentní podíl ve společné firmě Verizon Wireless, největším mobilním operátorovi v USA. Cena: 130 miliard dolarů, v přepočtu 2,5 bilionu korun.

Pro srovnání: celý zahraniční dluh Česka je o dobrý půlbilion nižší.

Profily největších tuzemských obchodů roku 2013 si přečtěte v deníku Insider 

 

Právě se děje

Další zprávy