Lesy ČR poslaly 6 miliard ze zisku do státního rozpočtu

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 12. 2013 15:42
Je to poprvé, co podnik převedl část svých volných peněz do státní kasy.
Lesy České republiky
Lesy České republiky | Foto: Zuzana Hronová

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) převedl do státního rozpočtu šest miliard korun ze svých volných peněz. Je to poprvé, co LČR poslaly peníze ze zisků podniku státu.

Převod peněz Lesům ČR umožnila letošní novela zákona o státním podniku. Peníze hodlá podnik státu posílat i v budoucnu. O převodu peněz informoval mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Šrámka letošní státní rozpočet s těmito penězi počítá. Plánované příjmy rozpočtu, jehož letošní schodek má činit 100 miliard korun, tak převod peněz od LČR neovlivní.

Ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, který je zároveň pověřený řízením podniku, uvedl, že podnik se na tuto transakci připravoval delší dobu.

"Tyto finanční prostředky se podařilo naspořit díky kvalitnímu hospodaření podniku v posledních letech. S pravidelnými odvody části našich zisků do státního rozpočtu počítáme i v dalších letech. Jsem přesvědčen o správnosti takového kroku," uvedl Gaube.

Novela zákona o státním podniku, která vstoupila v platnost 1. srpna, umožňuje státu čerpat peníze státních podniků do státního rozpočtu. Stát tak může získat až miliardy korun ročně. Předchozí právní úprava použití peněz ze státního podniku ve prospěch státního rozpočtu neumožňovala. V květnu měly LČR na účtech k volnému použití asi 17 miliard korun.

Faktický převod peněz na účet u České národní banky podnik učinil na základě vydaného rozhodnutí svého zakladatele, kterým je ministerstvo zemědělství, a po předchozím souhlasu vlády. Převod sumy již dříve schválila také dozorčí rada Lesů ČR.

Lesům ČR do konce letošního října klesl hrubý zisk o 600 milionů na 4,7 miliardy korun. V únoru podnik oznámil, že za celý letošní rok čeká pokles zisku na 3,7 miliardy korun.

Pokles zdůvodnil církevními restitucemi a snížením finančního majetku podniku odvodem šesti miliard korun do státního rozpočtu. Loni LČR zvedly zisk o 203 milionů na dosud nejvyšších 5,48 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy