Koalice odloží sytém JIM až o 2 roky, není připravený

ČTK ČTK
30. 12. 2013 14:38
Daňový projekt Jednoho inkasního místa by tak měl odstartovat v roce 2016 nebo 2017.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strany budoucí koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL chtějí odložit vznik Jednoho inkasního místa pro platbu daní a pojistného o jeden až dva roky. Obávají se, že tento projekt není dobře připraven.

Řekl to ekonomický expert sociální demokracie Jan Mládek s tím, že strany tento koncept podporují. Budoucí koalice ale chce podle něj zrušit daňové změny, který má zákon o jednom inkasním místě od přespříštího roku zavést.

"Ke konceptu se všechny tři strany hlásí, akorát mají obavu, že je to nedostatečně připravené a že by to nemuselo fungovat, stejně jako to nefungovalo na Slovensku," uvedl Mládek.

Nová vláda hodlá provést audit jednoho inkasního místa. Jeho zavedení by se mělo odložit na rok 2016 nebo 2017. V koaliční smlouvě, na níž se strany shodly a kterou chtějí slavnostně podepsat 6. ledna, stojí, že se zasadí o zrušení zákona z roku 2011, který tzv. JIM zavádí.

Koalici ale podle Mládka vadí daňová reforma spojená se zavedením jednoho inkasního místa. "Je tam opět horšení relace placení daně mezi živnostníky a zaměstnanci. Proto jsme se dohodli, že to zrušíme," uvedl Mládek.

O odložení JIM hovořil Mládek už na letošním březnovém sjezdu ČSSD a označil ho za technický problém. "To budeme muset odložit, protože jinak to skončí úplně stejně jako sKarty," řekl tehdy v narážce na systém karty sociálních systémů.

"Jestli chtějí zrušit parametry daňových sazeb a veřejných pojistných, tak to znamená, že chtějí zvýšit daně. Což ostře odporuje tomu, co slibovali zejména poslanci ANO," řekl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kalousek: ČSSD sytém roky podporovala

Pokud by koalice chtěla zrušit celý systém jednotného výběru, pak si podle něj protiřečí ČSSD, která tento systém léta podporovala.

"Ta myšlenka vznikla ještě za ministra financí (Bohuslava) Sobotky. Do života jsem ji začal uvádět já, ale sociální demokracie vždy říkala, že systém jednotného výběru je správný," poznamenal.

Změny v daních, se kterými souvisí i zřízení Jednoho inkasního místa, přijala Poslanecká sněmovna i Senát v roce 2011. Senát ale účinnost zákonů tehdy posunul na rok 2015. V původním návrhu z letošního ledna pak MF navrhovalo jejich platnost posunout na rok 2014, což se ovšem setkalo s nesouhlasem.

Úřad nakonec od plánu upustil a navrhnul posunout platnost jen některých. Zrušení výpočtu ze superhrubé mzdy, snížení limitu na odpočet úroků z hypoték nebo plné spuštění Jednoho inkasního místa by tak mělo začít platit až od roku 2015.

Také dalším zástupcům bývalé vládní koalice se odložení nelíbí. "Nemyslím si, že by stát měl při každé změně politické reprezentace absolutně zastavit všechny projekty a začít je dělat znova nebo jinak," řekl v neděli České televizi předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

"Největší úlevu by to přineslo v tom, že ve všech otázkách plateb i následných kontrol by jednali s jednou institucí. Posunutí jeho účinnosti velký problém nepředstavuje, pokud firmy budou postupovat při výpočtu daní a pojistného současným způsobem, protože většina těchto agend je poloautomatizována. Problémem by bylo, kdyby se muselo všechno předělávat na dvakrát," uvedl již dříve vedoucí právních a daňových služeb PwC a bývalý náměstek ministra financí zodpovědný za daně Peter Chrenko.

 

Právě se děje

Další zprávy