Dobrá zpráva pro peněženku. Elektřina výrazně zlevňuje

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
5. 1. 2014 10:00
Cena elektřiny klesne v průměru o více než desetinu, řada lidí mírně ušetří i za plyn.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Mezi zprávami o pokračujícím zdražování čeká tentokrát jedna výjimka. Českým domácnostem od ledna výrazně zlevňuje elektřina a v řadě případů i zemní plyn. Může za to situace na trhu i rozhodnutí Energetického regulačního úřadu.

Celková cena elektřiny pro domácnosti od ledna klesla v průměru o 10,9 procenta oproti roku 2013. Jednak zlevnila samotná komodita u všech dodavatelů, po deseti letech snížil regulovanou část ceny i regulační úřad.

Řada odběratelů pak bude profitovat i z mírného poklesu regulované ceny zemního plynu, o který se postaral Energetický regulační úřad. To se ale netýká zákazníků v distribučním území skupiny E.ON - tam si naopak za plyn mírně připlatí.

Firmy zlevní až o pětinu

Jako první oznámila v září pokles cen silové elektřiny skupina ČEZ. Nejběžnější tarif Comfort od ledna zlevní o 15 procent. Firma současně zachovala i dvacetiprocentní pokles pro produkt ČEZ Fix až do roku 2015.

Pokud vezmeme v úvahu i pokles regulované části ceny, představující asi 55 procent celkové ceny za elektřinu, uspoří zákazník společnosti ČEZ v průměru 12 procent.

Už od prosince nabízí levnější elektřinu i Pražská energetika. Ta snížila cenu silové elektřiny v závislosti na typu tarifu o 12 až 19 procent.

„Pro představu: Zákazníci se základní distribuční sazbou D01d a D02d, kterou využívá téměř 70 procent domácností, v rámci produktové řady Klasik za jednu kilowatthodinu odebrané elektřiny zaplatí 1,44 koruny včetně DPH. Dříve přitom platili 1,70 koruny," upřesňuje generální ředitel Pražské energetiky Pavel Elis.

Celková úspora pro konečné odběratele Pražské energetiky se tak - včetně poklesu regulované části ceny - pohybuje okolo 8,8 procenta.

S podobným oznámením přišel na začátku prosince i třetí dominantní dodavatel, společnost E.ON. Ta zákazníkům od ledna 2014 zlevní silovou elektřinu o 10,5 procenta.

Domácnosti odebírající elektřinu od E.ONu, které ji využívají ke svícení a napájení spotřebičů, zaplatí podle ceníků pro rok 2014 za samotnou komoditu podle modelového příkladu 4155 korun ročně. Oproti předchozímu roku tak na silové elektřině ušetří 429 korun. Po zahrnutí poklesu ceny regulované složky uspoří tito zákazníci v průměru 9,5 procenta.

K dominantním dodavatelům se přidali i menší konkurenti. Například skupina RWE oznámila, že od ledna sníží ceny silové elektřiny podle typu tarifu až o 20 procent. Slevu až 18 procent nabízí zákazníkům také Centropol Energy. Zákazníci Bohemia Energy pak na silové elektřině ušetří až 19 procent.

Podle analytiků si mohly společnosti dovolit snížit ceny zejména díky včasnému nákupu dostatečných zásob elektřiny pro příští rok. Pokud by zásoby za tehdejší slušné ceny nepořídily, odrazilo by se na cenách oslabení koruny Českou národní bankou, což by výraznější slevy znemožnilo.

Prostor pro levnější plyn

Poklesu cen zemního plynu se domácnosti dočkaly již v květnu 2013, kdy skupina RWE zlevnila o pětinu a další společnosti pak tohoto největšího dodavatele následovaly. Od té doby se cena za komoditu v podstatě nezměnila, firmy neoznámily změny ani pro rok 2014.

Někteří zákazníci ale přesto od ledna ušetří. Energetický regulační úřad se totiž rozhodl snížit cenu regulované části plynu v průměru o pět procent.

Pro některé zákazníky v síti RWE Gas Net se spotřebou 630 MWh to bude znamenat úsporu zhruba šest procent z regulované ceny, která činí asi 19 procent. Obdobně na tom budou i odběratelé Pražské plynárenské.

Ne všichni zákazníci skupiny RWE ale budou mít v příštím roce na účtech nižší částky. Firma totiž sjednotila své distribuční společnosti do jedné a srovnala tarify. Na to doplatí například zákazníci bývalé Jihomoravské plynárenské. Za rok si připlatí 782 korun.

V nevýhodě budou i domácnosti v distribučním území E.ONu. Těm se zvýší regulovaná složka ceny o 12,9 procenta. Může za to fakt, že skupině E.ON ubývají zákazníci, přičemž náklady na distribuci zůstávají stejné.

Teplo z uhlí mírně zdraží

Podle šéfa Teplárenského sdružení ČR Mirka Topolánka nepůjdou výrazně nahoru ani účty za teplo. Zhruba polovina z 1,5 milionu domácností napojených na centrální zásobování teplem uvidí na složenkách stejnou částku jako v roce 2013.

Jen mírného nárůstu cen se mohou dočkat domácnosti napojené na hnědouhelné zdroje. "Tam očekáváme meziroční nárůst do tří procent," říká Topolánek.

Ceny tepla z hnědouhelných tepláren se ke konci letošního roku pohybovaly v průměru okolo 540 korun za GJ. Odběratelé by si tak v roce 2014 měli připlatit asi 15 korun na GJ. "Pro domácnost to znamená roční zvýšení nákladů na tepelnou energii asi o 400 korun," dodává mluvčí sdružení Pavel Kaufmann.

U domácností napojených na zásobování teplem se zdroji na zemní plyn, černé uhlí nebo biomasu budou ceny v roce 2014 stagnovat na úrovni okolo 620 korun za GJ.

Na rozdíl od minulých dvou let cenu nezvedne rostoucí sazba daně z přidané hodnoty. V minulých dvou letech ceny tepla rostly výrazněji: v roce 2013 v průměru o zhruba pět procent, v roce 2012 přidaly šest až devět procent.

 

Právě se děje

Další zprávy