Hypotéky zdražují jen nepatrně, úroky zůstávají nízko

Petr Kučera Petr Kučera
18. 12. 2013 6:00
Průměrná sazba u nově sjednaných hypotečních úvěrů vzrostla na 3,09 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Úrokové sazby u hypotečních úvěrů během listopadu opět mírně stouply. Průměrná sazba u nově sjednaných smluv vzrostla z říjnových 3,06 na 3,09 procenta. Na historicky nejnižší úrovni byla letos v červnu, kdy spadla na 2,95 procenta.

Vyplývá to z nejnovější statistiky Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot v nově uzavřených smlouvách.

Vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl připomíná, že banky letos v podstatě nepřišly s vánočními slevovými akcemi, případně jen prodloužily některé podzimní slevy.

„Banky si v závěru roku mírně vylepšily ziskové marže, výrazně osekané během letních měsíců konkurenčního boje. Nyní již prakticky žádná banka nedohání objemy a v závěru roku budou spíše brzdit v souvislosti s účinností nového občanského zákoníku díky nutnosti změny formulářů a související administrativě," vysvětluje Rajdl.

Foto: Aktuálně.cz

Během listopadu sjednaly banky 8267 nových smluv v celkovém objemu 13,428 miliardy korun. Čtvrtinu až třetinu nových smluv přitom podle expertních odhadů tvoří refinancované hypotéky, které banky nevykazují odděleně od hypoték skutečně nových.

Důvodem slabšího zájmu v porovnání s předchozími měsíci může být podle Rajdla i měnová intervence České národní banky a následné zdražení různého zboží. „I když jsou ceny nemovitostí pořád přijatelné a oslabení koruny je prozatím neovlivnilo," dodává. Pokud jde o základní úrokové sazby, Česká národní banka je na svém úterním jednání ponechala na rekordním minimu.

Měsíční splátka průměrné hypotéky ve výši 1,6 milionu korun, pokud si zájemce zvolí dvacetiletou splatnost, tak nyní činí zhruba 8900 korun. Noví klienti tak „ušetří" kolem 2300 korun měsíčně oproti těm, kteří si stejnou hypotéku vzali například před pěti lety s úrokem 5,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy