Sněmovna potvrdila růst plateb za státní pojištěnce

ČTK ČTK
27. 11. 2013 22:15
Opatření zvýšilo platby státu za děti, důchodce a nezaměstnané o 64 Kč na 787 Kč.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna ve středu potvrdila senátní zákonné opatření, které navyšuje platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Norma je účinná od listopadu, rozhodnutím poslanců bude platit i nadále. Podpořilo ji 139 ze 183 přítomných členů dolní komory, 28 bylo proti.

Opatření zvýšilo platby státu za děti, důchodce a nezaměstnané o 64 korun na 787 korun. Vláda je předložila kvůli neutěšené finanční situaci ve zdravotnictví. "Řešíme skutečně krizi," uvedl ministr zdravotnictví Martin Holcát. S opatřením už počítá úhradová vyhláška, v případě jeho neschválení by podle něho nastal chaos. Premiér Jiří Rusnok uvedl, že už za poslední dva měsíce letošního roku přinese změna pojišťovnám o 784 milionů korun navíc.

Zdravotní pojišťovny vyčerpaly v posledních letech rezervy z minulosti v objemu asi 24 miliard korun, letos budou podle Rusnoka asi v osmimiliardovém propadu. Příští rok by se mohl prohloubit o další tři miliardy korun, zdůvodňoval finanční injekci ministerský předseda.

"Máme situaci, kterou je nutno teď hned řešit," uvedl Rostislav Vyzula (ANO). Upozornil na to, že stát platí za šest z deseti milionů obyvatel a platba nebyla zvýšena několik let.

Opatření přinese podle Soni Markové (KSČM) jen částečnou a dočasnou stabilizaci systému. Přimlouvala by se mimo jiné o automatické zvyšování základu pojistného u státních pojištěnců nejméně o inflaci. Bohuslav Svoboda (ODS) kritizoval nahodilé rozhodování o výši platby státu. Měla by podle něho kopírovat vývoj mezd.

Po zvýšení efektivity systému zdravotnictví volal exministr Leoš Heger (TOP 09). Jde o čisté přilévání peněz, podotkl k zákonnému opatření.

Vláda v demisi jednala o navýšení plateb za státní pojištěnce v minulosti opakovaně. Rozpočet podle dřívějšího vyjádření ministra financí Jana Fischera původně počítal na tyto účely s částkou 3,7 miliardy korun. Holcát prosazoval růst o 7,2 miliardy. Výsledkem byl nakonec kompromis 4,7 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy