Singer: Slabší koruna znamená práci pro okresní město

Marek Hudema, Luděk Veinert (HN)
21. 11. 2013 5:40
Guvernér centrální banky hájí v rozhovoru pro HN devizové intervence a jejich dopady.
Miroslav Singer
Miroslav Singer | Foto: Reuters

Praha - Guvernér ČNB Miroslav Singer je spokojen s dopady, které na kurs koruny měly masivní devizové intervence centrální banky. V rozhovoru pro čtvrteční Hospodářské noviny nadále hájí postup bankovní rady, která masivními nákupy poslala korunu skokem na slabší úrovně, čímž se už rozjelo a v příštích týdnech ještě rozjede zdražování zboží z dovozu.

ČNB tak učinila především v obavách z nezdravého poklesu cen, takzvané deflace. Nečekejte, že ceny budou klesat, a nakupujte hned, vzkázala nepřímo lidem bankovní rada. V obavách ze zdražení lidé začali masivně nakupovat například elektroniku či počítače, hlásí největší e-shopy v Česku.

"Lidé ale o nic nepřišli. Sto korun je stále sto korun, inflační výhled je stejný, jaký jsme slibovali předtím, kupní síla se nemění. Samozřejmě, ten, kdo se chtěl od příštího týdne odstěhovat do zahraničí, ten to pocítí. Ale většina lidí tohle neplánuje," citují HN Miroslava Singera. Jako správný dopad oslabení koruny vidí guvernér také fakt, že slabší domácí měna zvýhodňuje dovolenou v Česku před zahraniční. „Mimo jiné tím podporujeme turistiku v Čechách, třeba Krkonoších. Bude levnější. Podporujeme ale také to, aby zahraniční turisté přijeli do Česka. A turistika je v ekonomice velmi významné odvětví," říká Singer.

Na otázku, pro ČNB opakovaně nevolá po zvyšování platů, když chce lidi přimět k utrácení, odpověděl nepřímo: „Devizové intervence podle našich modelů přinesou zhruba pětatřicet tisíc pracovních míst navíc. Je to jedno okresní město," řekl Singer.

V rozhovoru pro HN potvrdil, že k dalšímu oslabování koruny (nyní se pohybuje na úrovních kolem 27 korun za euro) sáhne ČNB jen za "velmi dramatických okolností." Kurs na současné hladině ale bude hlídat „velmi dlouho".

Singerův kolega z bankovní rady Lubomír Lízal uvedl, že si dokáže představit další oslabení koruny k 28 Kč za euro. „Česká i evropská ekonomika je nyní v hodně extrémní situaci, neodhadnu nyní, která čísla budou pro vývoj ekonomiky důležitá za rok nebo za dva… K dalšímu oslabování bychom ale přistoupili jen za velmi dramatických změn okolností," řekl HN Singer.

Rozhovor s Miroslavem Singerem čtěte ve čtvrtečních HN

 

Právě se děje

Další zprávy