Vstupenkou k Babišovi byla SMS, říká jeho rádce

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
12. 11. 2013 16:01
Rozhovor s analytikem Raiffeisenbank a členem Babišova "NERVu" Alešem Michlem.
Foto: Raiffeisenbank

Praha - Aleš Michl, bývalý ekonomický novinář a dnes hojně citovaný a v branži uznávaný analytik Raiffeisenbank, patří k lidem, kteří uvěřili Andreji Babišovi. Natolik, že pro něj začal pracovat - zadarmo, po večerech. "Prostě v sobotu, nebo dvakrát v týdnu večer, místo abych zašel na pivo, jak jsem byl zvyklý, pracuju pro náš stát," říká o tom.

Deník Insider uveřejnil v úterním vydání s Michlem obsáhlý rozhovor. O hlavním makroekonomovi Babišova týmu se dokonce začalo spekulovat, že by ho za jistých okolností mohlo hnutí ANO vyslat do vlády na post ministra financí.

Co Michl v rozhovoru mimo jiné říká:

Jak ho Babiš pozval k účasti ve svém REP (Radě ekonomických poradců):

"Znám Babiše asi půl roku, poslal mi prostě esemesku a pozval mne ke spolupráci."

Kolik času dostal od Babiše na nápravu daňového systému a snížení státních výdajů?

"Týden (s úsměvem). Vletěl jsem na ministerstvo financí a chtěl jsem tam informace o výdajích jednotlivých resortů, nic složitého, jen srovnání deseti největších výdajů jednotlivých ministerstev za posledních pět let. Hádejte, jak jsem dopadl..."

Proč je Česko tam, kde je?

"Tvrdím, že posledních letech se u nás staly dvě zásadní makroekonomické chyby, které je třeba spravit. Už jako novinář v letech 2000 až 2006 jsem psal o tom, že se má při dobře běžící ekonomice, jakou jsme v té době měli, šetřit. Ale nešetřilo se vůbec. A druhá chyba: Stát během recese, když bylo ekonomice nejhůř, místo aby zvýšil investice, zvýšil daně. To se ale učí už v prvním ročníku na vysoké škole, že se přesně tyto dvě věci nemají dělat."

Rozhovor s Alešem Michlem čtěte v deníku Insider ZDE (placený obsah, od 9 korun za číslo)


 

Právě se děje

Další zprávy