Insider: Státní pojišťovna bude muset platit miliardy

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
30. 10. 2013 19:17
EGAP bude muset sáhnout do rezerv a vyplatit pojistky za projekty z předkrizových let.
Foto: Tomáš Kunc

Praha - Státní pojišťovna EGAP bude muset ještě letos sáhnout do svých rezerv a vyplatit pojistky za několik neúspěšných exportních projektů z předkrizových let. Ve hře jsou čtyři miliardy korun, z nich zhruba 2,5 miliardy má jít na ztráty státní České exportní banky, zbytek na státem pojištěné exportní úvěry sjednané u komerčních bank, napsal v středečním vydání deník Insider.

Největší suma z EGAP půjde do bank na náhradu nesplácených půjček ruských skláren, které nakupovaly technologie od české společnosti Sklostroj Turnov. Všechny problematické úvěry byly sjednány v letech 2007 až 2009, před ekonomickou krizí.

K nejproblematičtějším klientům České exportní banky patří ruská podnikatelská rodina Sadovských, jež na stavbu svých skláren dostala úvěrů hned několik, píše Insider.

Jedním z případů, který bude muset EGAP v dohledné době proplatit, je také hotel Sea World Residence v tuniském Hammametu.

Celkem 569 rekreačních apartmánů stavěla rovněž ještě před krizí česká firma PSJ. Tuniský partner, firma M.F.M., přestal splácet úvěr ve výši 300 milionů korun v roce 2011. Ukázalo se, že si banka neohlídala u tuniské právní kanceláře zástavy, jež byly za úvěr sjednané, takže - podobně jako v případě ruských skláren - nemá šanci sáhnout na majetek dlužníka, takže nezbývá než požádat o proplacení pojistky.

Mluvčí České exportní banky Věra Dušková nechtěla tyto případy potvrdit ani komentovat. "Nechci se ke konkrétním smlouvám vyjadřovat," cituje Duškovou Insider.

Čtěte v deníku Insider:

Konkrétní případy, kvůli kterým bude EGAP platit - proč se staly

 

Právě se děje

Další zprávy