Conseq kupuje penzijní fond Aegonu a 100 tisíc klientů

Ekonomika Ekonomika
26. 9. 2013 11:59
Domácí společnost Conseq se rozhodla koupit od nizozemské finanční skupiny Aegon její českou část.
Foto: Thinkstock

Praha - Tuzemská společnost Conseq Investment Management se rozhodla koupit od nizozemské finanční skupiny Aegon její českou penzijní společnost. Přibližně 100 tisíc smluv klientů Aegonu na doplňkové penzijní spoření bude nově spravovat Conseq penzijní společnost.

Conseq tak posílil svoji pozici na trhu penzijního spoření, do něhož vstoupil začátkem roku 2013. Objemem spravovaných prostředků se nyní dostal přes hranici 22 miliard korun. Obě společnosti to oznámily v tiskové zprávě.

Obchod bude dokončen po splnění podmínek nutných pro převod, zejména schválení ze strany ČNB a dalších administrativních náležitostí. Conseq ani Aegon se nezúčastnily druhého pilíře penzijního systému, do kterého se přihlásilo mnohem méně klientů, než penzijní společnosti čekaly.

Conseq tak potvrzuje růstový "apetit", když se v půlce září domluvil také se skupinou ING na Slovensku. Nizozemská společnost tam ukončuje své reatilové aktivity (mimochodem končí i ING Bank, která i na Slovensku prodávala v Česku oblíbené ING Konto) a s Conseqem se dohodla, že to bude právě on, kdo převezme správu nad jejími podílovými fondy na Slovensku. Investiční společnost Conseq tak na Slovensku může získat tisíce klientů po ING, kteří ale s převodem musejí souhlasit.

Co garantuje převzatým klientům nový majitel?

Přebíraný fond je tzv. transformovaným fondem (dřívější penzijní připojištění), který musí ze zákona připsat v každém kalendářním roce nezáporné zhodnocení. Převzetím musí tato podmínka zůstat klientům zachována, nedojde ani k žádným změnám v penzijních plánech a také investiční strategie fondu se zásadním způsobem měnit nebude, uvedl ředitel prodeje Conseq penzijní společnosti Richard Siuda.

Pohyb na trhu s penzijním pojištěním se dá očekávat i nadále, především kvůli druhému pilíři a nezájmu o něj. Penzijní společnosti dokázaly zatím zapojit jen zhruba 80 tisíc lidí, jejich fondy tak získaly mnohem menší balík peněz k investování, než s jakým počítaly. Do dvou let od startu podnikání přitom musí každý penzijní fond ve druhém pilíři - každá ze šesti společností má přitom čtyři fondy - podle zákona mít alespoň 50 tisíc účastníků.

"Všech šest společností musí v tuto chvíli hledat řešení, jak klientům zajistit dostatečně kvalitní správu jejich portfolia, což je v malém objemu spravovaných peněz velmi obtížné. To spolu s vekou mírou politické nejistoty může v budoucnu vést na trhu k různým přesunům klientských databází," řekl online deníku Aktuálně.cz již v půlce září Tomáš Kofroň, mluvčí české Raiffeisen, která od roku 2013 provozuje vlastní penzijní společnosti ve druhém i třetím pilíři.

Conseq je investičním manažerem s více než 15letou historií na českém trhu. Vedle obhospodařování institucionálních portfolií přes deset let obhospodařuje fondy kolektivního investování a poskytuje další služby drobným i velkým investorům. V těchto oblastech má Conseq významný podíl na trhu a získal si důvěru více než 100.000 klientů. Majoritním vlastníkem firmy je předseda představenstva a hlavní investiční manažer Conseq IM Jan Vedral.

Aegon chce dál působit v Česku

Nizozemský Aegon v Česku nabízí nejen produkty penzijního pojištění, ale také další služby - například pojištění motoristům nebo životní pojištění. Svou činnost zahájil na českém trhu v dubnu 2005, založením společnosti Aegon Pojišťovna, a.s. jako specialista na prodej investičního životního pojištění. Penzijní fond, který nyní už v podobě penzijní společnosti prodal, vznikl v roce 2007.

Transakce umožní Aegonu soustředit se na další růst v oblasti životního pojištění, kde je již dnes nejrychleji rostoucí pojišťovnou v ČR, upozornil generální ředitel Aegon ČR Jiří Schneller. Její celkové předepsané pojistné se podle údajů České asociace pojišťoven za první pololetí zvýšilo meziročně o 16,1 procenta na 573,8 milionu Kč. V Česku Aegon spravuje životní pojištění více než 88.000 zákazníků. Aegon, se sídlem v nizozemském Haagu, je významným mezinárodním poskytovatelem pojištění, penzijního zabezpečení a správy aktiv. Podniká zejména na trzích v USA, Evropě a Asii.

 

Právě se děje

Další zprávy