Bezděk: Penzijní společnosti mohou přijít o 3/4 výnosů

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
14. 9. 2013 7:17
Penzijní expert bojuje v Polsku s následky zestátnění penzijních fondů .
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Vladimír Bezděk, v Česku známé jméno, pokud jde o penzijní operace, se v září vrátil do Česka, když byl v rámci skupiny Generali převelen ze slovenské pojišťovny do největší tuzemské penzijní společnosti ze skupiny České pojišťovny. Kromě toho zodpovídá za strategická řešení penzijního byznysu Generali ve všech zemích střední a východní Evropy. Tedy i v Polsku.

A právě Polsko chystá krok, který už mnoho expertů označilo za zestátnění či dokonce znárodnění penzijních fondů. Premiér Donald Tusk oznámil, že penzijním fondům vezme polovinu aktiv. Vláda z  fondů vezme všechny státní dluhopisy, vymaže je - a tím se sníží státní dluh z dnešních více jak 55 procent pod hranici 50 procent HDP.

"Pokud bude schváleno, co bylo ve středu oznámeno, tak ten systém nebude nastaven dlouhodobě udržitelně," říká muž, jehož jméno v Česku v předchozím desetiletí nesly dvě vládní komise připravující reformu penzí, v rozhovoru s deníkem Insider.

Bezděk odhaduje, že penzijní společnosti mohou přijít o tři čtvrtiny výnosů.

Insider: Je to znárodnění?

"To je slovíčkaření, ale de facto bych řekl, že to je návrat do stavu, jako by žádná důchodová reforma nebyla, minimálně z těch 53 % procent. Jde o polské státní dluhopisy, které se vyjmou z bilance penzijních fondů a jakoby se vymažou, jako by nebyly nikdy vydány. V Polsku přitom druhý pilíř dával značný smysl vzhledem k tomu, jak je do budoucna nastaven celý státní důchodový systém," říká Bezděk.

Přečtěte si celý rozhovor s Vladimírem Bezděkem v placeném deníku Insider - zde.

 

Právě se děje

Další zprávy