Vyrábíš si elektřinu, zaplať. V solární novele je chyba

Petr Holub
21. 8. 2013 16:04
Lidé, kteří si vyrábějí elektřinu ze slunce pro sebe, za to budou platit poplatek.
Energeticky soběstačný dům - jeho majitel ale bude za svou soběstačnost platit.
Energeticky soběstačný dům - jeho majitel ale bude za svou soběstačnost platit. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Do novely, kterou rozpuštěná Poslanecká sněmovna na poslední chvíli změnila zákon o podporovaných zdrojích energie, se dostalo pravidlo nepříjemné pro ty, kteří ze slunce vyrábějí elektřinu pro vlastní potřebu.

Pravidlo se bude týkat i výrobců, kteří nový „čistý" zdroj zapojí po 1. lednu 2014 a nebudou mít nárok na dosavadní státní podporu. Příkladem výrobce, který od státu nedostane ani korunu, ale který bude muset naopak odvádět nové poplatky, je například majitel rodinného domu, který v příštím roce instaluje na střechu solární panely na ohřívání vody.

"Ale nejde jen o ně. Platit budou i podnikatelé, kteří si pořídí kogenerační jednotku. V takovém případě už půjde o miliony korun," upozorňuje senátor Tomáš Jirsa (ODS), bývalý energetik, který novelu zákona zkoumal před jejím projednáváním v Senátu.

Vyráběj a plať

Do zákonné novely se totiž dostala pasáž, podle které poplatky na podporu obnovitelných zdrojů (do 495 korun za megawatthodinu) budou platit domácnosti či firmy, které elektřinu z těchto zdrojů vyrobí a zároveň spotřebují. Na problém jako první upozornil deník Insider ve středečním vydání.

Poplatky výrobců, kteří elektřinu sami spotřebují, dosáhnou podle Jirsova odhadu 1,5 miliardy korun.

"V diskusi (během projednávání v Senátu - pozn. red.) by se mělo objasnit, jestli v tom byl něčí záměr, anebo jestli jde opravdu o chybu," doporučuje senátor Jirsa.

Ministerstvo: Napravujeme, co dřív bylo špatně

Insider cituje i vyjádření navrhovatele zákona, ministerstva průmyslu a obchodu. Ministerstvo tvrdí, že poplatky od výrobců, kteří svou elektřinu sami spotřebovali, požadovaly i dosavadní normy. "Tento požadavek obsahuje stanovisko Energetického regulačního úřadu z roku 2011," uvedl mluvčí úřadu Filip Matys. Poplatky se však neplatily a nový zákon prostě přidal nové paragrafy, které by je umožnily vymoci.

Rozdíl je i v tom, že stát dosud podporoval všechny obnovitelné zdroje a poplatek si mohl strhávat z vyplacené podpory. Zdroje zapojené po Novém roce 2014 však nebudou mít na podporu nárok.

Čtěte v deníku Insider:

Jaký bude osud solární novely a jak se vyhnout placení poplatku?

 

Právě se děje

Další zprávy