Odvolaný Šnábl: Obrana před solárníky je teď v troskách

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
16. 8. 2013 15:45
Právní tým ministerstva se zabýval více než dvěma desítkami žalob solárních investorů.
Radek Šnábl, ředitel mezinárodně právního odboru MF
Radek Šnábl, ředitel mezinárodně právního odboru MF | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo financí zcela zmrazilo práci právního týmu, který se zabývá více než dvěma desítkami žalob solárních investorů proti České republice. „Vypadá to jako záměr, jako snaha zmařit obranu proti těmto žalobám. Česku hrozí vysoké škody," varuje odvolaný poradce ministra financí Radek Šnábl, který měl arbitráže proti státu na starosti.

Vedle Šnábla, o jehož odvolání v pátek ráno informoval online deník Aktuálně.cz, odstavilo ministerstvo od solární agendy také i tři jeho podřízené. Právní referentky Marie Talašová, Silvie Hošková a Markéta Filipová nesmějí do práce, nedostanou se ani do své služební e-mailové pošty. Oficiálně jim to ministerstvo zdůvodnilo „překážkou v práci ze strany zaměstnavatele". Důvodem je interní audit, který na Šnáblově oddělení probíhá.

„Důsledkem ale je, že v této chvíli na ministerstvu není nikdo, kdo by o solárních sporech cokoliv věděl. V některých případech je třeba dělat určité úkony, které nelze odkládat. Už toto pondělí mají odejít žalobní odpovědi - tedy stanoviska státu - k celé řadě případů. Pokud se tyto věci zanedbají, hrozí škody ve výši desítek miliard korun. A nevím, kdo by na tom teď mohl pracovat," řekl Šnábl online deníku Aktuálně.cz.

Termín končí v pondělí

„Jeho" odbor v současné době řeší 12 mezinárodních právních sporů a 15 dalších vnitrostátních žalob týkajících se převážně solárních elektráren. Jednu z posledních žalob podalo sdružení osmi provozovatelů solárních zdrojů PhotoVoltaic Investors Club kvůli tříleté 26procentní solární dani, jež podle nich znehodnotila jejich investice. Po státu požadují jen v tomto jediném případě 1,7 miliardy korun.

Mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek připouští, že kvůli auditu na arbitrážním oddělení teď bude nějakou dobu práce na těchto případech stát, protože se jí nemá kdo věnovat. „Referentky ale nebudou doma věčně, překážku v práci mají pouze do 31. srpna. Zatím rozhodně nejsou vyhozené, zůstanou jen dva týdny doma, než audit skončí, a budou po tuto dobu normálně pobírat plat. Nepředpokládám, že z toho může vzniknout závažnější problém," prohlásil.

Šrámek však potvrdil, že nadcházející pondělí je posledním dnem, kdy mají z ministerstva odejít odpovědi k celé sérii solárních žalob. Je podle něj vina Šnábla, že se ministerstvo dostalo do tak velkého časového tlaku.

„Na přípravu této dokumentace měl pan Šnábl šest měsíců, přesto se žalobní odpovědi chystal nechat podepsat u pana ministra teprve toto pondělí, tedy v poslední den. Představoval si, že ministr podepíše bianco směnku - tedy naslepo potvrdí dokumentaci, kterou nedostane čas si prostudovat. To jen potvrzuje, že způsob práce pana Šnábla je velmi nestandardní. Byl zvyklý, že se o svých případech s nikým nebavil," prohlásil mluvčí.

Tajnůstkářství a nulová kooperace

„Způsoby práce pana Šnábla ohrožují důvěryhodnost ministerstva," uvedl už v pátek ráno pro Aktuálně.cz ministr Jan Fischer, když vysvětloval důvody Šnáblova odvolání. Podle zdrojů z ministrova okolí Fischerovi vadilo - kromě jiného - Šnáblovo tajnůstkářství a nulová kooperace s šéfy.

Ukazuje se, že za bývalého ministra Miroslava Kalouska měl Šnábl do značné míry volné ruce. „Se svým bývalým nadřízeným (dnes již rovněž odvolaným náměstkem ministra - pozn. red.) Tomášem Zídkem jsem o této problematice mluvil zřídka, ale alespoň něco málo o tom věděl. Se svou současnou nadřízenou náměstkyní Evou Anderovou jsem o tom nemluvil nikdy," říká Šnábl.

Podle Šrámka šéf arbitrážního oddělení po změně v čele ministerstva s novým vedením resortu nekomunikoval vůbec. „V pátek, když se řešilo jeho odvolání, poslal zprávu, že je na služební cestě ve Vídni. Přestože se zahraniční cesty na ministerstvu předem schvalují, o jeho cestě do Rakouska nebyl předem vůbec nikdo informován," tvrdí mluvčí Šrámek, podle něhož to dobře dokumentuje, jak byl Šnábl zvyklý pracovat.

Do sporu o Šnábla se vložil i exministr Miroslav Kalousek. „Předpokládám, že některému ze sponzorů Jana Fischera vadí, že ministerstvo financí za posledních sedm let neprohrálo jedinou arbitráž. Ministr vyhazuje vynikajícího specialistu, který prokazatelně zachránil České republice desítky miliard korun," prohlásil bývalý Šnáblův šéf a ochránce.

 

Právě se děje

Další zprávy