Česká ekonomika je venku z recese, hlásí statistici

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 8. 2013 14:07
Hrubý domácí produkt meziměsíčně rostl více, než čekali analytici. Meziročně ale klesl.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy vzrostl ve druhém čtvrtletí o 0,7 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Po roce a půl tak končí recese ekonomiky, která byla nejdelší v historii Česka, vyplývá z prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Meziročně HDP klesl o 1,2 procenta. Jak ale zdůrazňuje analytik GE Money Bank Petr Gapko, za tento výsledek může hlavně špatná situace v předchozích kvartálech.

Za celé první pololetí se hrubý domácí produkt meziročně snížil o 1,8 procenta. Odhad za první kvartál - kdy činil pokles 2,4 procenta - již statistici nerevidovali.

Spotřeba domácností zůstává vlažná

Přesná struktura HDP zatím není známa, podle ČSÚ ale pomohl zejména nárůst exportu. Ten za duben až červen vzrostl o 1,4 procenta, zatímco objem dovezeného zboží byl vyšší jen o 0,3 procenta. "Hospodářský růst tak i nadále zůstává závislý na tom, jak si vede Evropa," upozorňuje Gapko.

#foto2Menší nárůst dovozu ovšem svědčí o tom, že spotřeba domácností zůstává stále slabá. To potvrzují i statistici, podle kterých se meziročně zhoršila. "Spotřebitelé jsou stále velmi opatrní v tom, kde a jak nakupují, což také ukazují výsledky maloobchodu. Je vidět velký propad například v tržbách za potraviny," doplňuje Kozub.

To potvrzují i výsledky maloobchodu. Červnové tržby prodejců se po očištění o sezonní vlivy meziročně snížily o 1,1 procenta. Zvýšit poptávku domácností může právě vyšší vývoz do ciziny. Pokud bude růst, tak začnou firmy více vyrábět a investovat, to podpoří zaměstnanost, růst mezd, a tím pádem i útratu domácností.

Růžově na tom podle ČSÚ nebyly ani investice firem do fixního kapitálu, tedy do vybavení a výroby.

Rozhodne obchod a nezaměstnanost

"I když meziroční hodnota zůstává záporná, tak je vidět zlepšující se trend a naděje na otočení do ekonomického růstu se zvětšuje," komentuje analytik Home Credit Michal Kozub.

Jak si ale myslí Jiří Moser z PwC ČR, zatím nelze jednoznačně říct, že by se situace na českém trhu obrátila. „Poslední měsíce přidaly otazníky v podobě politické situace," připomíná s tím, že není jisté, jak do ekonomického vývoje zasáhne vláda, která vzejde z předčasných voleb.

Podle Kozuba bude v dalších měsících klíčová zahraniční poptávka, na které závisí, zda se české HDP udrží v černých číslech. "Samozřejmě i nezaměstnanost může mít velký dopad hlavně na nákupy. Pokud totiž v zimě vyroste nad devět procent, domácnosti můžou opět zatáhnout za ruční brzdu ve spotřebě," dodává analytik.

Za celý letošní rok by měl HDP - vzhledem ke špatným výsledkům ze začátku roku - klesat o 1,5 procenta, předpokládá ministerstvo financí. Zlepšení letos čeká například u spotřeby domácností. "Vzhledem k minulým hlubokým propadům by však měly zůstat meziroční růsty nadále záporné," tvrdí mluvčí úřadu Ondřej Šrámek. Ještě hůře než v roce 2010 na tom podle něj budou naopak investice.

 

Právě se děje

Další zprávy