Penzijní fondy mají málo peněz, musí investovat opatrně

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
29. 7. 2013 6:00
Zpočátku zhodnotí peníze v 2. pilíře maximálně jako nejlepší spořicí účty
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Penzijní společnosti zhodnotí zpočátku peníze svých klientů z druhého pilíře důchodové reformy maximálně na úrovni nejlepších spořicích účtů, tedy pod dvěma procenty. Je přitom lhostejné, zda si zvolili opatrnou (konzervativní) nebo dynamickou, riskantnější strategii.

S tím, jak se do druhého pilíře zapojilo jen 75 tisíc lidí, získaly fondy mnohem menší balík peněz k investování, než s jakým počítaly. A s omezenými prostředky budou muset déle zůstávat v přechodné investiční strategii: peníze budou ležet na běžných účtech, termínovaných vkladech a dluhopisech.

"Menší objemy spravujeme více konzervativně a to zejména kvůli potřebné diverzifikaci, která je u nižších objemů hůře dosažitelná," potvrdil deníku Insider Michal Ondruška, člen představenstva Raiffeisen investiční společnosti, která spravuje prostředky Raiffeisen penzijní společnosti.

"Cílová investiční strategie jednotlivých fondů bude naplněna zhruba o jeden rok později, což je ale vzhledem k dlouhodobosti spoření pro klienty zanedbatelné," citoval Insider ve svém pátečním vydání také Libora Nováka, provozního ředitele Allianz penzijní společnosti.

Zástupci penzijních společností zároveň ale zdůrazňují, že minimální výnos v prvním roce či dvou nic podstatného neznamená, protože druhý pilíř je investice na desítky let. Cíl penzijních společností je dostat průměrné výnosy v tomto čase na úroveň zhruba tří procent u konzervativních fondů, pěti procent u vyvážených fondů a sedmi procent u dynamických.

Jak dlouho fondům vydrží přechodné investiční strategie a tedy minimální výnosy? "S ohledem na současný vývoj půjde o rozmezí jeden až dva roky, dle fondu," říká Pavla Hávová za ČSOB Penzijní společnost.

Penzijní společnosti plánovaly za první půl rok od startu druhého pilíře získat půl milionu lidí a svůj cíl splnily jen z 15 procent. A to právě znamená, že objem peněz v jednotlivých fondech (každá penzijní společnost má ze zákona čtyři) narůstá pomaleji, než je potřeba k plnohodnotnému investování.

BYZNYS v placeném deníku Insider - čtěte podrobně ZDE: Penzijní společnosti mění strategii

 

Právě se děje

Další zprávy