Stop a strop. Rusnok vytáhl proti drahé elektřině

Ekonomika Zuzana Kubátová Ekonomika, Zuzana Kubátová
25. 7. 2013 18:55
Vláda omezí podporu pro obnovitelné zdroje energie.
Premiér Jiří Rusnok.
Premiér Jiří Rusnok. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Kabinet Jiřího Rusnoka ve čtvrtek přijal novelu zákona o obnovitelných zdrojích, která v důsledku sníží pro spotřebitele cenu elektřiny.

Pro návrh novely se vžilo označení "stop a strop". Norma má jednak pro příští roky zmrazit (v úřednické hantýrce "zastropovat") poplatek, který spotřebitelé platí na podporu obnovitelných zdrojů. A dále má zcela zastavit, tedy "stopnout" podporu pro zelené elektrárny dokončované od příštího roku.

"Podpora bude zachována pouze pro větrné a vodní elektrárny a elektrárny na biomasu uvedené do provozu do 31. prosince 2014 v případě, že jim bylo uděleno povolení stavby přede dnem účinnosti zákona," uvedl mluvčí kabinetu Jan Hrubeš.

Důvod je pragmatický. Kabinet se nechce vystavit riziku žalob a arbitráží od podnikatelů, kteří již do staveb investovali.

"Důvodem novely zákona je zvyšující se finanční zátěž pro odběratele elektřiny způsobená hrazením nákladů na podporu obnovitelných zdrojů energie v ceně elektřiny, což přímo ohrožuje konkurenceschopnost průmyslu a vyvolává u spotřebitelů nejistotu týkající se ceny elektřiny na následující rok," řekl premiér Jiří Rusnok.

Jak již napsal deník Aktuálně.cz, v tuto chvíli jde zřejmě o jedinou novou právní normu vzešlou z Rusnokova kabinetu, která má šanci projít ve sněmovně.

Podrobnosti o novele naleznete v analýze Zuzany Kubátové: Rusnokova vláda chystá zásah proti drahé elektřině

 

Právě se děje

Další zprávy