Horší, než se čekalo. Ekonomika dál padá, ohlásil úřad

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 7. 2013 15:53
Ministerstvo financí očekává, že oživení přijde ještě ve zbytku letošního roku
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hrubý domácí produkt bude letos nadále padat. Navzdory tomu by ale mělo ve druhé polovině roku dojít k dlouho očekávanému oživení. Ministerstvo financí to očekává ve své nové makroekonomické predikci.

HDP má v letošním roce klesnout o 1,5 procenta, to znamená více než loni, kdy se snížil o 1,2 procenta. Podle ministerstva k tomu ale přispěje hlavně propad v prvním čtvrtletí, zatímco v samotném třetím a čtvrtém kvartálu by už měl HDP růst zhruba o 0,4 procenta.

Příští rok má HDP stoupnout o 0,8 procenta. Ještě v dubnu ministerstvo pro letošní rok odhadovalo stagnaci a v roce 2014 růst o 1,2 procenta.

V roce 2015 počítá ministerstvo financí s růstem HDP o 2,2 procenta a v roce 2016 se zvýšením výkonu ekonomiky o 2,6 procenta.

Oživení už je za dveřmi?

"Prognóza ministerstva se mi jeví jako dost pesimistická. Pokles o 1,5 procenta je výrazně pod naším odhadem minus 0,7 procenta," reagoval na novou predikci analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Zároveň ale souhlasí, že po neradostném začátku roku by měl přijít návrat k růstu. "Známky oživení už zde jsou, kromě růstu spotřeby domácností to je růst spotřebitelské důvěry nebo průmyslu," říká.

Také Jiří Tyleček z X-Trade Brokers věří, že se české ekonomice začne brzy dařit lépe. "Jako hlavní zdroj růstu vidím pozitivní vývoj v Německu i jinde v Evropě, která by mohla brzy vybřednout z téměř dvouleté recese," uvádí. "Česká republika jako proexportně orientovaná země by ze zlepšení situace v zahraničí měla profitovat," dodává.

Markéta Šichtařová z Next Finance naopak zůstává skeptická. "Neumím si představit, v čem by toto oživení mělo spočívat. Pravda, některé ukazatele naznačují, že ekonomika dnem už prošla. Nicméně to je třeba chápat tak, že už neklesá tak rychle, jak klesala. Ale o růstu bych dosud nemluvila," reaguje s tím, že růst čeká až příští rok.

Nezaměstnanost klesne se zpožděním

Podíl osob bez práce letos podle ministerstva vzroste ze sedmi na 7,5 procenta. Podle Šrámka je to ale proto, že se tento ukazatel mění vždy se zpožděním - pozvolné oživení ekonomiky z druhé poloviny roku se tedy projeví až na přelomu let 2013 a 2014.

Zlepšení letos ministerstvo čeká například u spotřeby domácností. "Vzhledem k minulým hlubokým propadům by však měly zůstat meziroční růsty nadále záporné," tvrdí mluvčí úřadu Ondřej Šrámek. Ještě hůře než v roce 2010 na tom podle něj budou naopak investice.

Z klíčových ukazatelů se mají v tomto roce dostat do černých čísel pouze zahraniční obchod (zlepšení o 0,2 procenta) a vládní výdaje, které porostou o 0,5 procenta. "Vláda plánuje pomoci hospodářskému oživení právě zvýšením investičních výdajů, především do oblasti vědy, výzkumu, vývoje a dopravní infrastruktury," uvádí ministr financí Jan Fischer.

Analytici i firmy se k návratu k růstu upírají hlavně proto, že má podle nich vyřešit nízkou spotřebu obyvatelstva, ale také zastavit nárůst počtu osob bez práce.

 

Právě se děje

Další zprávy